Kávézaccot öntött egy tálkába, meggyújtotta és megszabadult a kertben lévő kártevőktől!

Miközben a kertünket műveljük és szépítjük néha jól esik egy kis pihenés a fák árnyéka alatt. A madarak csicseregnek, a méhecskék zümmögnek, a pillangók elegánsan repkednek.

A pillangó bármilyen szép is, a hernyók családjába tartozik és kárt tesz a termésben. Ha azt szeretnénk, hogy bőséges termésünk legyen akkor, irtanunk kell a kártevőket a kertünkből. Ma szeretnénk bemutatni nektek néhány hasznos módszert a kártevők irtásához, kémiai vegyszerek használata nélkül.

Hogyan harcoljunk a kártevők ellen

 1. A levéltetvek

Ezeket az apró méretű kártevőket nagyon egyszerű módszerrel kiirthatjuk, tekerjünk a kezünkre ragasztószalagot és a ragacsos részével simítsuk végig a növényeket. Ennek a trükknek a használatával a kártevők száma jelentős mértékben csökkenni fog. A levéltetvek nem fognak megjelenni azon a részen ahol a muskátlik nőnek, ezért az érzékenyebb növények mellé ültessünk muskátlikat.

2. Csigák

A csigák elég súlyos károkat okozhatnak, főleg az éjszaka ideje alatt. Ahhoz, hogy a csigákat kiirtsuk tegyünk a növények mellé, 1 méteres távolságokba olyan edényeket, amelyeket megtöltünk sörrel vagy tejjel. Az edényt ássuk a földbe, csak a felső része látszódjon ki a földből. Ha fenyő vagy boróka tűlevéllel takarjuk le a talajt, akkor a kártevők nem jutnak a növényekhez.

3. Káposzta lepke

Ezt a fajta kártevőt elég nehéz kiirtani. A kisebb méretű kártevők a levelekkel táplálkoznak, a nagyobbak pedig a káposzta belsejébe is bejutnak és tönkreteszik a termést. Megállíthatjuk a káposzta lepkék terjedését, ha a káposzta mellé kaprot, köményt vagy ánizst ültetünk.

4. Szúnyog

Ezek a vérszívó rovarok tönkretehetik a pihenésre szánt időnket. Ha szegfűszeg, bazsalikom vagy eukaliptusz olajat csepegtetünk egy kis edénykébe és azt magunk mellé tesszük, akkor a szúnyogok elkerülik az adott helyet.

5. Darázs

A darazsakat úgy tudjuk könnyen eltávolítani ha őrölt kávét teszünk egy edénybe és meggyújtjuk, hagyjuk egy kicsit égni, majd eloltjuk. A kávé füstje távol tartja a bogarakat és a darazsakat.

6. Vakond

Több kertésznek is gondot jelent a vakond elűzése, mert ez a kártevő az egész kertet tönkreteheti, lyukakat ásva a növények gyökerei körül. Ha a vakondok elkezdték a kertben a tevékenységüket, akkor a lyukakba öntsünk szappanos vizet vagy fokhagyma tinktúrát. Ezzel a módszerrel távol tarthatjuk a vakondokat anélkül, hogy kárt okoznánk a termésben.

Számtalan módszer létezik a kártevők kiirtására anélkül, hogy kémiai vegyszereket használnánk. Sokkal jobb ha természetes anyagokat használunk, mert így harmóniában maradunk a természettel.