5 különleges módszer, amivel a legkisebb helyen is nevelhetsz epret!

Az eper egy olyan gyümölcs amelyre minden ember türelmetlenül vár. Ez az ellenállhatatlan gyümölcs késő tavasszal jelenik meg a piacokon, fantasztikus az aromája és jótékony hatással van a szervezetünkre.

Az epernek baktériumölő, gyulladásgátló, koleszterinszint csökkentő, lúgosító hatása ismeretes. Magas az ásványi anyag tartalma és kiváló antibiotikum. Az eper hazánk egész területén termeszthető, de leginkább fóliasátrakba ültetik. Ha szeretnél a kertedben epret termeszteni, de nincs megfelelően nagy földterületed, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod. A cikkben szereplő fotókon bemutatunk néhány praktikát az eper ültetésével és gondozásával kapcsolatosan. Ezeket az ötleteket könnyen kivitelezheted, akkor is ha csak kevés hely van a kertedben.

5 hasznos tanács az eper ültetéséhez

 Ültess epret ereszcsatornákba!

Ezt az ötletet akárki könnyedén megvalósíthatja. Az ereszcsatorna nagyon könnyen mozdítható és felakasztható, több helyre pl. a kerítésre, de elhelyezhető a ház oldalánál is.

Hogyan ültess? Az ereszcsatornát töltsd meg földdel és ültesd az eperpalántákat 15 cm távolságra egymástól, locsold meg őket. Arra ügyelj, hogy az ereszcsatornát olyan helyre tedd, ahol időnként süt rá a nap.

Ültess epret műanyag hordóba!

Ennek az ötletnek a megvalósításához szükséged lesz egy szélesszájú műanyag hordóra, hogy az eperpalántákat egymás fölé ültethesd.

Hogyan ültesd? A hordóra fúrj lyukakat, a sorok között legyen 30 cm távolság. A lyukak nagyjából 7 cm átmérőjűek legyenek és 25 cm távolságra legyenek egymástól. Ahhoz, hogy a fölösleges víz elfolyhasson, fúrj néhány lyukat a hordó aljára is. A hordó aljába tégy egy durvább anyag darabot, és szórjál rá kavicsot kb. 5 cm-es magasságig. Vegyél elő egy olyan PVC csövet, amelynek hosszúsága megegyezik a hordó magasságával és az átmérője kb. 10 cm. Fúrj több lyukat a PVC cső felületére. Helyezd bele a PVC csövet a hordó közepébe, ezután tegyél a hordóba egy réteg kavicsot. Kezd el megtölteni a hordót földdel, addig ameddig elérsz az első sor lyukig. Ültesd az eperpalántákat, nagyon óvatosan a lyukak mögé, hogy a későbbiek folyamán kifelé nőhessen az eper. Tegyél egy újabb sor földet, a következő sor lyukig és ismét ültess eperpalántákat, ezt addig folytasd ameddig megtelik a hordó, de arra vigyázz, hogy a PVC cső tetejét ne fedje be a föld. Amikor ezzel végeztél, töltsd meg a PVC csövet vízzel, hogy a hordóban lévő föld átnedvesedjen.

Ültess epret fából készített piramisokba!

Készíts lécekből piramis formát, az aljára helyezz egy földdel megtöltött, mélyebb tepsit amibe el tudod ültetni az eperpalántákat. Ha nehéznek tűnik a piramis forma, akkor készíthetsz téglalap vagy négyzet alakú formát is, az eredmény ugyanaz lesz, az elültetett eperpalántákból leszüretelheted a megérett epret.

Ültess epret PVC csövekbe!

Ha PVC csövet használsz az eperültetéséhez, akkor kialakíthatsz egy mini függőleges kertet. Az ültetést ugyanazzal a módszerrel kell elvégezned mint a hordóban történő ültetésnél.

Válassz ki olyan PVC csöveket, amelyeknek az átmérőjük 15- 20 cm. A PVC csövek belsejébe helyezz el egy vékonyabb csövet, kb 1,5 cm átmérőjű legyen és hagyd hosszabbra mint a PVC csövet, mert ezen keresztül fogod locsolni az epret. A csöveket, belehelyezheted nagyobb cserépbe, vagy vederbe amit előzőleg megtöltöttél földdel. Fúrj lyukakat a PVC csövekre és a vékony csövekre. Nyomd bele a földbe a PVC csövet, helyezd bele a vékonyabb csövet és kezd el megtölteni földdel. Ültesd az eperpalántákat a PVC csövön lévő lyukak mögé, hogy az eper tudjon kifelé nőni. A vékonyabb cső öntöző szerepét tölti be, ezen keresztül tudod az epret 2-3 naponként locsolni, vagy ahányszor szükséges, ez mindig a föld állapotától függ.

Ültetés epret cserépbe!

Az epret megtudod termelni akkor is, ha cserépbe ülteted a palántákat.Szükséged lesz nagyobb és mélyebb cserepekre, a mélysége legalább 30 cm legyen. A cserép aljára tegyél kavicsot, hogy elvezesse a vizet, tedd rá a földet és ültesd el az eperpalántákat.

A cserépbe ültetett epret napos és levegős helyre tedd, locsold 1-2 naponként. Télen tedd a cserepes epret, meleg és világos helyre. Milyen egyéb ültetési módszereket ismertek?