A 16 éve elhunyt Cserháti Zsuzsára emlékezünk

A magyar könnyűzene történetének egyik legkiválóbb női énekhangja 2003-ban hagyott itt bennünket.

Cserháti tíz évig tanult klasszikus balettet, mielőtt énekelni kezdett. Az ország az 1972-es Táncdalfesztiválon figyelt fel rá, onnantól kezdve énekesi karrierje felfelé ívelt, egészen addig, amíg Erdős Péter, a Kádár-rendszer popzenei világának tejhatalmú ura (Popcézárnak is nevezték) nem ajánlott neki vokalista szerepet a Neoton família mögött. Cserháti Zsuzsa ezt megalázónak érezte, és visszautasította a felkérést, innentől kezdve pedig hosszú évekig mellőzték őt a magyar zeneiparban.

Cserháti Zsuzsa – 10 legnagyobb slágere

A nagy visszatérés 1996-ban jött el, amikor a Hamu és gyémánt című lemeze óriási sikert aratott. Attól kezdve ismét boldogan lépett fel, és a lemezkiadók is felfigyeltek rá. 1997-ben az a Hungaroton kiadó jelentetett meg válogatáslemezt régi slágereiből, amely korábban 15 évig elutasította az énekesnőt. Cserháti ismét sikeres volt, sikerült lefogynia, de az őt gyötrő depressziót ekkor sem sikerült legyőznie.

2003-ban mindenkit sokkolt a halálhíre. Az egész ország egy emberként gyászolta, augusztus 15-én kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

Cserháti Zsuzsa — Egy elfelejtett dal

16 évvel ezelőtt egy kimagasló tehetséget, és egy csodálatos nőt veszítettünk el. De hangja, emléke, és dalai örökre velünk maradnak.