A 6+1 legelterjedtebb ágytípus

ágy

A jó, minőségi alvás ugyanúgy része az egészséges életmódnak, mint a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés. Ezért kell figyelmesnek lenni az új ágy kiválasztásánál. Számos különböző típus létezik és nem mindig könnyű eligazodni közöttük. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a munkád, bemutatjuk a legelterjedtebb ágytípusokat.

Az ágy matracból, ágyrácsból és ágykeretből tevődik össze. Hogy az egyes részek milyen minőséget fognak képviselni, csak rajtad múlik. Az ágy kiválasztásánál azonban nem érdemes spórolni és félni a befektetéstől. A minőségi ágy minőségi matraccal egyszerűen alapnak számít. Azon kívül, hogy remekül kialszod magad rajta, a hátad sem fog annyit fájni és még a hangulatod is javulni fog.

TIPP: Ha szeretnéd gyorsan megtalálni a számodra legmegfelelőbb ágyat, próbáld ki a Biano.hu bútorkeresőt. A különféle szűrőknek hála szinte pillanatokon belül megtalálhatod a számodra ideális darabot.

1. Boxspring ágy

Az utóbbi években egyre népszerűbb a boxspring ágy. Általában három rétegből áll, mégpedig rugós ágyalapból, matracból és fedőmatracból. A rugók optimális nyomáscsökkentést nyújtanak, garantálva a pihentető alvást. Magassága megkönnyíti a felkelést és a lefekvést. A boxspring ágy egyetlen hátránya az ára, de amíg nem próbáltad ki, ne vesd el ezt a lehetőséget.

2. Kárpitozott ágy

Emlékszel még azokra a színes kárpitozott ágyakra, amelyek különféle mintákkal készültek? Ennek az időszaknak már szerencsére vége. Ma már kisebb a színválaszték, de a végeredmény sokkal ízlésesebb, mint régen. Kialakításának és bizonyos sokoldalúságának köszönhetően a kárpitozott ágy könnyedén illeszkedik minden belső térbe. A puha és kárpitozott fejvég a legnagyobb jellemzője.

3. Kihúzható ágy

Végre a vendégeid is kényelmesen kialhatják magukat nálad. Pontosan ezt a célt szolgálja a kihúzható ágy, mely csak akkor foglal nagyobb helyet, amikor valóban úgy van rá szükség. Nappal kényelmes ülőhelyet, éjszaka pedig elegendő alvóhelyet biztosít a vendégek számára.

4. Futonágy

Nem is olyan régen a magyarok is felfedezték a hagyományos japán matracok, futonok varázsát. Növekvő népszerűségük oka, hogy természetes töltőanyagokat tartalmaznak, tehát asztmások és allergiások számára is alkalmasak. Természetesen vannak más előnyeik is. Használatukkal hátfájástól szenvedőknél mérséklődik a fájdalom, mivel azonban nagyon alacsonyak és kemények, ezért idősek számára nem javasoltak.

5. Magasított ágy

A magasított ágy szintén nagy népszerűségnek örvend, mivel kényelmesebbé teszi a felkelést és a lefekvést. Ez azonban nem minden, további előnye, hogy az ágy alatti terület könnyebben hozzáférhető, illetve ágy alatti tárolók beszerzésével elképesztően sok holmit elrejthetsz alatta. Ideális megoldás idősek, alacsony vérnyomásban szenvedő betegek, mozgásszervi problémákkal küzdő személyek és kismamák számára.

6. Skandináv stílusú ágy

A skandináv stílusnak sokféle formája van, de néhány közös vonást azért felfedezhetünk bennük. A finom, világos színeket, mint például a fehér, krémszín, szürke, pasztell színeket és kék árnyalatokat mindig természetes anyagok, fa, textil és fém egészítik ki. Ezek a színek hangulatossá teszik a helyiséget és nyugtató hatással vannak az emberre. A megfelelő „hygge” hatás elérése érdekében ne feledkezz meg a dekoratív párnákról és ágytakarókról.

7. Összecsukható ágy

Egyszobás lakás lakói figyelem! Egy kis szobába elég nehéz betervezni egy kanapét és még hozzá egy ágyat is. Ez a hatalmas probléma viszont egyszerűen megoldható egy praktikus összecsukható ággyal. Éjszaka teljes értékű alvóhelyet biztosít, nappal pedig elrejtheted a kíváncsi szemek elől. Az így nyert teret akár jógagyakorlatok végzéséhez is kihasználhatod.