Fánkutazás a világ körül

Lassan kipihenjünk az újévi fáradalmakat. Bár idén nem nagyon volt lehetőség nagyot bulizni, azért igyekeztünk legalább családi körben megadni a módját. Biztosan sok-sok finomság került az asztalra decemberben és újévkor. Nem sokat kell már várnunk a következő olyan időszakig amikor hódolhatunk az édességeknek, ugyanis rohamosan közeledik a farsang. És ha farsang, akkor fánk. Nem csak hazánkban népszerű ez az étel, a világ számos táján imádják ezt az olajban sült tésztakülönlegességet. Nézzük is meg, hogy miként készítik más-más országokban. 

India – Gulab Jamun 

Már a neve is elárulja, hogy milyen ízvilággal találkozhatunk, a Gulab Jamun ugyanis azt jelenti, hogy virágvíz. Nevét arról kapta, hogy receptjében rózsavíz és narancsvirágvíz szerepel. Picike kis fánkocskák ezek, amiket édes szirup ölel körbe. Apróra vágott pisztáciával szokták még megszórni. Itthon mézbe mártva is készítik, de azért az eredeti sziruppal a felülmúlhatatlan. 

Nepál – Sel Roti 

Viszonylag nagyobb méretű fánk különlegesség, amit tisztított vajban sütnek Nepálban, fesztiválok idején. Tésztájában kicsit különbözik a többi nép fánkjaitól, mert rizslisztből készül, és banánnal édesítik. Igazán egyszerű finomság, aminek a banán és a vaj ad egyedi zamatot. 

Mexikó – Churros 

Már nálunk is lehet kapni néhány helyen ezt a csodát. Nevét a spanyol birkapásztoroktól kapta, érthető is, hiszen alakja a birka szarvához hasonlatos. Miután kisütik olajban a kis tekervényeket meghempergetik cukorban. És, ha ez még nem lenne elég, sokszor csokival is leöntik, vagy mártogathatjuk bele mi magunk. Hát fenomenális. 

Amerika – Donut 

Jól ismerjük az amerikai filmekből ezt a cukorbombát. Jellegzetessége, hogy középen lukas, és mindenféle színes, szagos, vidám és finom mázakkal ékesítik. Töltve is készítik, de míg nálunk a lekvár a jellemző, itt a belsejében ínycsiklandozó vaníliát, csokit, karamellt, eperszirupot találhatunk. Ma már nálunk is megjelentek a fánkozóhelyek, csak elég borsos árakon működnek. Szerencsére már a szupermarketek is felfigyeltek erre a piaci résre, és árulnak donatot különböző ízekben, kedvezőbb áron. Most farsang közeledtével érdemes figyelni, hogy melyik áruház áll elő nagyobb fánkkészlettel. A Spar akciós újságban például már láthatjuk is a kecsegtető rózsaszín fánkokat. De biztosan a többi hasonló boltban is fellelhetők lesznek. 

Olaszország – Bombolini 

Az olaszoknak több fánkféléjük is van, de talán ez a legismertebb. A picike kis fánknak elég sűrű a tésztája, nem igazán olyan mint a mi fánkunké. Toszkánából terjedt el Olaszország többi részében. A neve azt jelenti, hogy bombácska. 

Németország – Berliner 

Kerek fánkokat sütnek Németországban, amik pici méretűek és finom lekvárokkal vannak töltve. Akárcsak nálunk, ők is megszórják a tetejét porcukorral. 

Izland – Kleinur 

Az egészséges életmódot követő izlandiak is elcsábulnak, ha édességről van szó. Fánkjuk hasonló, mint a mi csörögefánkunk, de a tészta összetétele más. Zsírosabb típus, sok joghurtot vagy kefirt tesznek bele. Fűszerként kardamomot használnak hozzá, ami meglehetősen pikánssá teszi. Savanykás dolgokba mártogatják, mint a fanyar lekvárok, édes joghurt vagy akár kicsit megédesített tejföl. 

Franciaország – Beignet 

Ez a fánk olyan, akár egy kis felhőcske. Pici könnyed porcukros mennyország. Olajban sül ugyanúgy mint a mi fánkjaink, és tésztája is hasonló. Egy csésze finom teához vagy kávéhoz eszik a franciák a kávéházak teraszán, elmerülve a francia élet szépségeiben. 

Izrael – Sufgaiyah

A Sufgaiyah a hagyományos hanukai fánk. Gömbölyű kis méretű fánkok, lekváros töltelékkel és porcukorral a tetején. Eléggé hasonlít a Berlinerre, de azért vannak különbségek. Ha el szeretnénk készíteni, gondosan kövessük ezt a receptet

Törökország – Tulumba 

A tulumba különleges formáját az adja, hogy csillagcsöves habzsákból nyomnak ki, általában 10 cm körüli kis rudakat. Mint a többi fánkot is, ezt is forró olajban sütik, egészen addig, míg aranybarna nem lesz. Ez után áztatják be cukros, citromos szirupba. Fontos, hogy hidegen fogyasszuk, úgy a legfinomabb. 

Dél-Amerika – Bunuelos 

Egész Dél-Amerikában népszerű ez az édesség. Nem is csoda, egy falatnyi gyönyör. Amellett, hogy isteni finomak a fahéjas cukorba vagy mézbe, vagy más édes szirupokba mártott kis golyócskák, szimbolikus jelentést is hordoznak. Aki eszik belőle, azt jó szerencse kíséri. Érdemes hát enni belőle, ha arrafelé járunk. 

Aki a fánkok szerelmese, annak igazán jó hír, hogy szinte bármerre jár a világba, tud enni valami helyi fánkkülönlegességet. Persze itthon is bővelkedünk a finomabbnál finomabb fánkokban. Hacsak a szalagos fánkra, a csöröge fánkra, vagy a méltán népszerű képviselő fánkra gondolunk. Oh jaj, na menjünk, és melegítsük az olajat!