A céklalé ismeretlen gyógyhatásai! Csak napi 1 pohárral kell meginnod, hogy sokkal egészségesebb légy!

A kutatás, amelyből megtudtuk, hogy milyen csodás zöldség a cékla, a Londoni Queen Mary Egyetemen készült. Egy pohár céklalé jó hatással van a magsavérnyomástól szenvedőkre. Rendszeresen fogyasztva csökkentheti a vérnyomást.

A cékla szervetlen nitrátokat tartalmaz, amely a zöld salátákban és a káposztában is megtalálható. Ez jó hatással van a vérerekre és segíthet a vérnyomás csökkentésben is.

A kutatást 64 emberen végezték, akik 18 és 85 év közöttiek voltak. A csoport fele vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedett. Két részre osztották a tesztalanyokat.

Az egyik csoport napi 250 ml céklalevet ivott, a másik csoport gyógyszereket szedett. A kutatás négy héten keresztül zajlott.

A kísérlet megmutatta, milyen fantasztikus hatással van a szervezetre a cékla. Már két hét után csökkent a tesztalanyok vérnyomása, egyeseké majdnem normális értékű volt.

Amikor abbahagyták a céklalé fogyasztását, a vérnyomásuk újra a normál érték fölé emelkedett. A magas vérnyomás csökkentése azért is fontos, hogy megőrizhessük a szív egészséges működését.

A csoport másik része akik gyógyszereket szedtek, ugyancsak tapasztaltak javulást, csökkent a vérnyomásuk. Azonban a gyógyszereket folyamatosan szedniük kell ahhoz, hogy a megfelelő értéken tartsák a vérnyomásukat.

A kutatás szerint ha szeretnénk normál értéken tartani a vérnyomásunkat gyógyszerek nélkül, akkor érdemes rendszeresen céklalevet fogyasztanunk. Természetesen senkinek sem javallott, hogy abbahagyja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerét! Azonban kiegészítő módszerként mindenki ihat céklalevet, aki szeretné megőrizni az egészségét és szeretnék megelőzni a betegségek kialakulását.

A cékla remek hatással van a szervezetre több betegség esetén

A hölgyek számára ajánlott a fogyasztása klimax idején, mivel magas a magnézium, a cink, a kalcium és a jód tartalma.

A következő betegségek esetén szokták a céklalevet alkalmazni:

Vese, máj, epehólyag, lép betegségek

A fenti szervek betegségei esetén a céklát gyakran alkalmazzák, mivel méregtelenítő hatású. Ezekben az esetekben érdemes cékla, répa és citromlé keverékét inni. 50 ml-vel kell kezdeni és fokozatosan kell emelni az adagot, 250 ml-ig.

Méregtelenítés

A céklában lévő anyagok méregtelenítik a szervezetet. A kutatók mindenkinek ajánlják a fogyasztását, akik szeretnék méregteleníteni a vérüket.

Vérnyomásproblémák

A cékla segít a vérnyomás szabályozásában. A magas vérnyomással küszködők számára ajánlott a rendszeres fogyasztása.

Visszér

A visszér megelőzéseként érdemes gyakran céklát fogyasztani, mivel remek hatással van az erekre, a rugalmasságuknak a megőrzésére. A magas magnézium tartalmának köszönhetően segít a vérrögök kialakulásának a megelőzésében.

Koleszterin

A koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárul ez a csodás zöldség.

Pajzsmirigybetegségek

A céklalében jód is található, ezért érdemes a pajzsmirigybetegeknek is rendszeresen fogyasztaniuk.

Elhízás

A cékla dietetikus zöldség, 100 grammban 44 kalória található. A kutatók szerint a fogyókúrázóknak érdemes beépíteniük a napi étkezésükbe, mivel hozzájárul a fogyáshoz.

Ha hasznosnak találod a cikket, mutasd meg ismerőseidnek is.