A fugák elszürkültek, sehogy nem tudtam kitakarítani, de ez a módszer segített!

A járólap és a csempe egy idő után bepiszkolódik. Ennek több oka is lehet, vízkőlerakódás, nedvesség, zsír, penész és mosószer maradvány is.

Ma szeretnénk megismertetni veletek egy házilag elkészíthető tisztítószert, amelynek használatától a csempe és a járólap ismét ragyogni fog.

Hozzávalók:

  • 7 pohár víz,
  • 1/2 pohár szódabikarbóna,
  • 1/3 pohár citromlé,
  • 1/4 pohár ecet.

Keverjük össze a hozzávalókat, használatkor pedig viseljünk gumikesztyűt. A csempéket és fugákat is tisztíthatjuk vele, akár a padlócsempét is feltakaríthatjuk vele.

Takarítás tisztítószerek nélkül

Mosószappan

A mosószappan természetes anyagokból készül és antibakteriális hatása van. Szappannal tisztíthatjuk a járólapot, a mosdókagylót, a kádat és még sok más dolgot. A mosószappan mivel fertőtlenít megöli a baktériumokat is. Vásároljunk egy mosószappant, ha lehet akkor citrom illatú legyen. A mosószappan lúgot tartalmaz amely hatékonyan és gyorsan eltávolítja a piszkot.

Szódabikarbóna

Ezzel a termékkel szinte minden tisztítható. Hatékonyan tisztítja a piszkot és minden csillogni fog tőle. A szódabikarbóna még a teafoltot is eltávolítja a bögrékről. Ha a poharakat szódabikarbónával mossuk el, akkor gyönyörűen fognak csillogni. Keverjünk el 2 kiskanál szódabikarbónát egy liter vízben, majd áztassuk az edényeket ebbe a keverékbe. Ha az edények nem lesznek tiszták az áztatástól, akkor tegyünk a mosogatószivacsra szódabikarbónát, majd azzal dörzsöljük át az edényeket.

A hűtőszekrény és a mikrohullámú sütő falait is tisztítsuk szódabikarbónával, sőt az evőeszközöket is. Ha összekeverünk egy rész szódabikarbónát, egy rész sóval és két rész ecettel, akkor ezzel a keverékkel kidugíthatjuk az eldugult lefolyót. Öntsük ezt a keveréket a lefolyóba, majd hagyjuk benne állni 15 percet, utána pedig öblítsük le forró vízzel. Így megszabadulhatunk a kellemetlen szagoktól is.

A szódabikarbónával megszűnnek a kellemetlen szagok a hűtőben is. Tegyünk 3 kanál szódabikarbónát egy edénybe, majd tegyük be a hűtőbe. A szemetesvödröt is kimoshatjuk szódabikarbónával vagy mosószappannal, így ki is fertőtlenítjük.

Tegyünk egy kanál szódabikarbónát a teafőzőbe, öntsünk rá vizet és főzzük fel. Ugyanezt az eljárást kipróbálhatjuk a mosógépnél is, tegyünk a mosószeres fiókba néhány kanál szódabikarbónát, majd indítsuk el a gépet maximum hőmérsékleten.

Ecet

Az ecet kitűnően fehérít, megöli a baktériumokat és feloldja a zsíros foltokat. Amikor az ecet párolog, akkor is eltávolítja a kellemetlen szagokat. Öntsünk egy kevés ecetet egy lábosba majd tegyük fel főni takaréklángon, minden kellemetlen szag megszűnik tőle.

A zsíros edényeket mossuk el ecetes vízben. Ha a lábosban nagyon leégett az étel akkor öntsünk annyi ecetet bele, hogy ellepje az égett részt és hagyjuk állni egy éjszakát. Másnap reggel könnyen el fogjuk tudni mosni.

Tegyünk egy szórófejes flakonba vizet és ecetet és használjuk ezt a keveréket a konyhában a szagok eltávolítására. A mikrohullámú sütő, az edények és a tűzhely is ragyogóan tiszta lesz tőle.

A gyümölcsöket is mossuk le ecetes vízzel, főképp nyáron, amikor nagyobb a fertőzés veszélye. A konyhai aprítógépek tisztítására is érdemes jól odafigyelnünk, mert sok baktérium összegyűlhet benne. Érdemes ezeket a dolgainkat is ecetes vízzel elmosni.
A teafőző faláról is eltávolítja az ecet a lerakódást. Töltsünk ecetet és vizet a teafőzőbe és főzzük fel.

Ha az ecetet összekeverjük sóval, akkor olyan lesz mint egy radír, minden lábosunknak le tudjuk tisztítani, a külsejét és a belsejét is.