A gyerekek házi feladatában nem kell segíteni, ez nem a szülő dolga, ezzel nem segítjük elő a tanulást!

Sok esetben a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszt a családban, ami rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára.

Ha a gyerek nem végzi el a házi feladatot, akkor a szülőt felhívatják az iskolába, ez a gyerek számára a sötét jövő kezdete. Az az igazság, hogy a gyerekek elég sok házi feladatot kapnak, de lássuk, hogy mi ennek az eredménye. A szülőknek nem kell idegeskedniük, ha a gyermek nem mindig készíti el a házi feladatát.

Milyen a helyes hozzáállás a házi feladatokhoz

A szülő segíteni akar a gyereknek, de azzal, hogy segít megírni a házi feladatot, a gyerek nem fejlődik, nem tanul belőle.

Gerald Le Tendre, a Pennsylvaniai egyetem egyik tanára a kutatásaival azt bizonyította, hogy az iskolás gyerekeknek fölösleges, sőt egyáltalán nem is kellene házi feladatot kapniuk.

Lehet, hogy kissé furcsán hangzik, de a 19-ik században a házi feladat egy büntetés volt a szófogadatlan gyerekek számára. Mi lehet annál rosszabb egy amúgy is fáradt gyerek számára mint az, hogy a szabadidejében is leckét írjon vagy tanuljon?

A gyerekeknek szükségük van szabadidőre legalább napi 2-4 órára, amikor azt csinálhatják amit a legjobban szeretnek. A tanítás utáni különórák meghozzák a várt eredményeket, de stresszt és idegességet okoznak a gyerek számára.

Hong-Kongban, Taiwanon vagy Japánban a gyerekek sokkal kevesebb házi feladatot kapnak, mint a más országokban élő velük egykorú gyermekek. Bizonyított tény, hogy ezek a gyerekek különböző egyetemeket végeznek el és nemzetközi versenyeken is díjakat nyernek.

Egyetlen érv amely a házi feladatok elkészítése mellett szól az az, hogy ha a tananyag nincs ismételve, akkor a gyerek nem tanulja meg. Akkor mégis mivel magyarázható az a tény, hogy a Finnországi tanítási rendszer a leghatékonyabb világviszonylatban?

Az iskola a tanulásért van, az otthon pedig a pihenésért, ez az általános nézete a Finnországban lévő iskoláknak, a tanár feladata pedig az, hogy megtanítsa a gyerekeknek a tananyagot az iskolai órák alatt, így a gyerekek otthon nem töltenek 30 percnél több időt a tanulással, csak átismétlik az iskolában tanultakat.

A statisztikák azt mutatják, hogy azok a gyerekek akik hosszú órákon keresztül a házi feladattal vannak elfoglalva azért, hogy jobb jegyet kapjanak, fogékonyabbak a pszichés problémákra.

Óvjuk meg gyermekeinket, ne féljünk, ha kisebb osztályzatot kap, mert a tudás és az új után való érdeklődés a fontos, nem az osztályzat. Azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek a könyvek és a füzetek mellett, a kutatók szerint nagyobb az esélyük arra, hogy alvásproblémák alakuljanak ki náluk.

Ha optimalizálnák a tananyag leadását, akkor az egész tananyag megtanítható lenne az iskolában. Sajnos mi nem ebbe az irányba haladunk.

A szülők többsége meg van győződve arról, hogy a házi feladat elkészítése erős alap lehet a gyerek számára a személyisége kialakulásában és a fegyelem elsajátításában. De a hatás épp ellenkező, a rengeteg tanulás sokszor az iskola megszakítását és a tanulás megutálását eredményezi.