Sikerült világosra

Én elárulom a titkát! A titka az hogy, nem szabad a cukrot beletenni, már csak akkor ha kész a lekvár. Mert a cukor karamellizálódik és attól lesz barna a lekvár. Édesanyámtól tanultam. A másik titka a szép színű sárgarbarck-lekvárnak, a frissen facsart citromlé (vagy a citromsav 😉). Minden gyümölcshöz teszek, még a szilvához is.

Recept 1

3 kg magozott barack 1,20 dkg cukor, 2 db facsart citrom leve, felfőzni, botmixerrel pürésitem, üvegekbe majd dunctba. Még soha nem romlott meg 1 se. pedig már nagyon sokat elraktam. Szép világos marad. Ja majdnem elfelejtettem minden üveg tetejére 2 evőkanál rum. És persze a csavaros tető alá celofán.

Legvégén kell a cukrot beletenni, épp hogy csak olvadjon el benne.

Mónika: – 1 kg barack, 30dkg cukor, egy pici citromlé vagy citromsav,1 dkg pektin. A pektint citromból vagy almából vonják ki. (kocsonásító anyag) Forrás után 7 percig főzzük. Az üveget a tetővel együtt a sütőben sterilizáljuk.Beletesszük a lekvárt rácsavarjuk a tetőt és fejjel lefele fordítjuk.Igy légmentesen záródik az üveg. Több évig eláll. Citromsav vagy citrom természetes tartósító szép világos tőle a lekvár, Pektin kocsonyásít természetes citromból vagy almából vonják ki Az üveget és a tetőt azért tesszük a sütőbe hogy a meleg hatására sterilizálodjon.Azért forgatjük meg a tele tet lezárt üveget hogy légmentesen záródjon.Jó eltevést mindenkinek!

Nándorné: – Az a titka hogy, nem szabad a cukrot beletenni, már csak akkor ha kész a lekvár. Mert a cukor karamellizálódik és attól lesz barna. Édesanyámtól tanultam.

Klára: – Az érett sárgabarackot mosás szárítás után kimagozom. Utána paradicsom paszírozón átdarálom, így megszabadítom a héjától mehet a tűzhelyre. Lassú tűzön állandó kevergetéssel készre főzöm. Az ízlés szerinti mennyiségű cukrot csak a végén adom hozzá. Egyet rottyan még, mehet az üvegbe és szárazdunsztban addig hagyom míg teljesen kihűl. Tartositószer mentes és szép világos lekvárt kapok mert a héja nem színezi el.

Fotó: Judit Horváth

Mária Anna Niklas: – Nekem is így sikerült 🤗🤗🤗 (7 kilóból)

Pokornyiné Reider Ilona: – Én is elégedett vagyok magammal. 😏

Fotó: Ildikó Tothne (a baracktól is függ a színe)