A híres pszichoterapeuta 20 felbecsülhetetlen értékű tanácsa

A híres író és pszichoterapeuta, Vladimir Levi volt az egyike azoknak, akik elsőként foglalkoztak az öngyilkosság kérdéskörével (az öngyilkosság tanulmányozásával és megelőzésével), és részt vett egy segélyvonal, továbbá egy válságkórház kialakításában, valamint ő volt az, aki tevékenyen kutatta a zenei észlelés pszichológiáját és a zeneterápia alkalmazását is. Munkáiban rengeteg megoldási lehetőséget is felvázolt, amelyek közül érdemes kiemelni párat:

1. A kíváncsiság a legbiztosabb gyógymód az irigységre: behatol a legbensőbb énünkbe és mindig azzal győzköd minket, hogy az irigységnek nincs semmi értelme.

2. A beszélgetőpartner legértékesebb jellemvonása nem más, mint a meghallgatás képessége!

3. Az érzékek közül a legfontosabb a mértékletesség érzéke, amely magába foglalja magát a mértékletességet, mint jellemvonást is…

4. A tömegben, ahol mindenki kiabál, a csendes ember vonzza a legtöbb figyelmet.

5. A bölcs uralkodó oly módon uralkodik, irányít, hogy a legkevésbé lesz észlelhető a jelenléte.

6. A tapasztalt extrém sportok edzői azt mondják: „A félelem olyan, mint a tűz: ha irányítod, akkor felmelegít, de ha nem irányítod, akkor megéget”. Ugyanez mondható el az értékelési szokásokról is. Nem szabad „szabadjára engedni”, hanem inkább irányítani kell, hogy felmelegítsen és erőt adjon, és hogy ne égessen meg vagy hunyjon ki.

7. A pihenés művészet. A pihenés nem kevésbé felelősségteljes foglalatosság, mint maga a munka, és a helyesen pihenni vágyók pontosan ugyanazok, mint azok, akik jól tudnak dolgozni: ez a két készség mindig együtt jár.

8. Az ember tulajdonképpen olyan, mint egy többrétegű film, amelyen sok dolgot látens formában rögzítenek, de a film előhívói teljesen más emberek, szerepek és helyzetek. A fotósok tudják, hogy egy jó előhívót találni messze nem olyan egyszerű.

9. Ahhoz, hogy sikeresen használhassuk az akaraterőnk fokozását elősegítő tanácsokat, sok akaraterőre lesz szükségünk.

10. A lustaság az önmegőrzés ösztöne a felesleges cselekedetektől.

Az élet legfontosabb dolgai… 🌹 Legyen áldott, békés és szeretetteljes a napod!

Közzétette: Napi útravaló – 2019. április 25., csütörtök

11. A vicceken kívül a kapcsolat – a fizikai távolság megszüntetése – kiküszöböli a pszichológiai problémákat.

12. Három dolgot soha nem lehet kizárni az életünkből: a kockázatot, a bűnt és a boldogság lehetőségét.

13. Csak egy ember tud megalázni téged a világon. És ez az ember te magad vagy.

14. A bolond tragédiája nem az ostobaságában, hanem a tudás iránti vágyában áll.

15. A depresszió egy olyan állapot, amelyben könnyebben ki lehet rakodni egy utánfutónyi téglát, mintsem felemelni a telefonkagylót.

16. A félelem olyan, mint egy gyáva házőrző kutya, csak azok után fut, akik elfutnak tőle, de azonnal visszavonulót fúj, ha valaki egyenesen felé közeledik.

17. A kilátástalan helyzetekből ott lehet kilépni, ahol beléptünk.

18. Az, aki az igazságról beszél, hármas felelősséggel tartozik: egyrészt magáért az igazságért, másfelől magának tartozik felelősséggel, azért (ez a harmadik), akit ő tájékoztat.

19. A hangulat az, ahogyan a lélek ismeri a múltat, hogyan érzi magát a jelenben és hogyan építi fel a jövőt.

20. Ha boldogok szeretnénk lenni, nem kell, hogy tetsszen valami. Éppen ellenkezőleg: először boldogoknak kell lennünk ahhoz, hogy tetsszen valami.