A legjobb megoldások vakond ellen! Így űzheted el a vakondokat a kertedből!

A vakondok minden kertészkedőnek problémát okoz. Sokan nem tudják, de ez az apró földtúró nem fogyasztja el a növényeket, bár ha kitúrja őket a kertből azzal károkat okozhat. A vakondok csúnyán fel tudják túrni a kertet, azonban hasznos munkát végeznek, mert megeszik a csigákat, férgeket, gilisztákat és a kertben élő más rovarokat.

Hogyan riasszuk el a vakondot?

Az egyik legősibb módszer, hogy rongydarabokat gázolajba (vagy petróleumba) mártunk és azzal betömjük a vakondjáratokat. Minden lyukat be kell tömni vele, hogy a kellemetlen szag átjárja a földalatti alagutakat, a vakond a kellemetlen szagot nem viseli jól és elmegy az adott helyről.

Hasonlóan hatékony megoldás, ha néhány fej fokhagymát összezúzunk, rongyokba csomagoljuk és azzal tömjük be a vakondjáratokat. A rongyokat hagyjuk a járatokban néhány napig, hogy a fokhagyma szaga átjárja a teljes alagutat.

Az is jó módszer, ha néhány rongyot savanyúság levébe mártasz és azzal tömöd be a vakondjáratokat. A szaga nagyon zavarja a vakondokat, de ez a módszer akkor a legeredményesebb, ha naponta újra bemártod a rongyokat, hogy az erős szag folyamatos legyen. Egy vászontasakba borsot is önthetsz, amit bedugsz a vakondokjáratokba. Tehát szinte minden erős szagú dolgot felhasználhatsz a vakondok ellen.

A vakondok nagyon érzékeny a hangokra, ezért hatékony módszer, ha egy üres  boros vagy sörösüveget belenyomunk a vakondjáratba, a nyakával felfelé. Az üveget nyomjuk bele alaposan a földbe, legalább a fele legyen a föld alatt. A szél hatására az üveg rezegni kezd és ez a hang elriasztja a vakondokot. Minél több vakondjáratba nyomjunk egy borosüveget, így a vakond nem fogja jól érezni magát az adott helyen.

Sokak szerint a kiöntés a legjobb módszer, ilyenkor a vakondjáratokat fel kell tölteni vízzel, ami nem kis munka, de ha szerencsénk van a vakond kibújik és elkaphatjuk. Sok vízre van hozzá szükség, de működhet, mert a járatai beomlanak.

Mások szerint az is jó megoldás, ha egyszerűen csak letapossuk, vagy egy ásóval lenyomkodjuk a túrásokat.

Nagyobb köveket, törött cserépdarabokat is szórhatunk a járatokba, ez akadályozza a vakondot, de mivel nem buta állat, könnyen ás új járatokat.

A vakondriasztókról is sok jót olvashatunk, mivel ezek nem károsak az emberekre és a háziállatokra, ezért kipróbálhatjuk őket, de vegyük figyelembe, hogy egy nem lesz elég. Minél több vakondtúrás van a kertben, annál több vakondriasztóra van szükség.

A vakondok ellen növényekkel is védekezhetünk de ezekkel legyünk óvatosak, mert a legtöbbjük mérgező és az emberekre is veszélyt jelenthetnek, főleg a gyerekekre, ha hozzáérnek. Ráadásul nem is biztos, hogy elriasztják a vakondot, tehát érdemes inkább más módszerrel elűzni a kis állatokat.

A legjobb megoldás sokak szerint, ha a talajtakarítás mellett döntünk. Tehát kipusztítjuk a rovarokat, lárvákat, férgeket, így a vakondoknak nincs tápláléka és arrébb áll. A talajfertőtlenítést azonban általában tavasszal kell elvégezni. Ez azért is nagyon jó módszer, mert így nem csak a vakondokot űzhetjük el, de megszabadulhatunk a rovaroktól és férgektől, amelyek sokszor a növényekből is szívesen lakmároznak, így tönkreteszik a kertet. A kiskertekbe fehér mustár növény ültetése javallott, mert ez elűzi a fonalférgeket, de a pajorok ellen is védelmet nyújtanak. A talajfertőtlenítés tehát nagyon fontos, főleg a veteményeskertekben. Ha elűzzük a férgeket, a vakondok se telepednek meg a kertben.

A vakondok nagyon leleményes állat és ha éhes, akkor megtalálja a módját, hogy táplálékhoz jusson. Érdemes több módszert kipróbálni, ha biztosra akarunk menni. A szagos riasztók nagyon hatékonyak, de egy idő után a vakondok akár hozzá is szokhat és már nem menekül miatta, tehát vissza is térhet a kertbe. Az is probléma, ha mi elűzzük, de a szomszéd nem, mert akkor könnyen visszatérhet.

Nektek melyik megoldás segített? Hogyan űztétek el a vakondokat a kertből?