A modern konyha ismérvei

Hogyan újíthatjuk fel a konyhánkat? És mitől lesz modern?

A konyha ma már nem csak arról ismerszik meg, hogy itt készül az étel, hanem jóval több jellemzővel rendelkezik. Egy modern konyha ugyanis ma már nem csak teret ad a főzéshez és sütéshez, hanem stílusos, letisztult, kialakítása segíti a használóját. Immáron ebben a térben megjelenik a funkcionalitás mellett a konyhai robotok, a fejlett technológiai eszközök, speciális hűtők, páraelszívók használata is.

Stílus és használhatóság

A modern konyhák tehát általában letisztult és praktikus formatervezéssel kerülnek kialakításra. Ez azt jelenti, hogy a bútorok nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a használatuk is kényelmes, és a lehető legkézenfekvőbb – szó szerint. Ennek egyik példája a mosogatótálca, aminek ugyan sokan nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget, pedig az alapanyagában, formájában, méretében is igen sokféle eszköz komolyan befolyásolja a konyhai munkák milyenségét. Mind az előkészítésben, mind a befejezésben nagy szerepet tölt be.

Egyéniségünk szerint  

A személyre szabhatóság még sosem volt ennyire fontos, mégis sok közös vonása van a modern konyháknak. A modern konyha ismeri használóját, és aszerint van kialakítva, hogy milyen életritmusban él. Emellett viszont fontos, hogy innovatív és modern eszközök is részei legyenek a repertoárnak, de természetesen sima, egyszerű és könnyen tisztítható felületek is szükségesek ahhoz, hogy a praktikus kialakítás kellően érvényesüljön. Hiszen a modern konyha minimalista és letisztult, felesleges elemek nélkül kialakított. Tágas és tiszta benyomást kelt attól függetlenül, hogy mekkora alapterületen lett kialakítva. Lehetőség szerint olyan energiatakarékos megoldásokat használ, amik kifejezetten környezetbarátak. Természetességre törekszik, ehhez pedig szeret egyszerű és tiszta, de legalábbis ennek látszó anyagokat használni. A fa, a kő és a márvány is kifejezetten kedvelt alapanyagoknak számítanak egy modern konyhában.

Fotó: RS