A negatív szemlélet káros hatásai: olyan emberekkel vegyük magunkat körül, akik csak az előnyünkre szolgálnak és nem a hátrányunkra!

Ne hagyd, hogy a negatív szemlelet megfertőzzön!

A pszichológiai hangulat „fertőző”, különösen a hosszú kommunikáció esetén. Az agyban az úgynevezett tükör neuronok felelősek az empátiáért, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy egy másik személy helyébe képzeljük magunkat. És bár ez a képesség hasznos, negatív oldala is van: végül is nemcsak a jót, hanem a rosszat is elfogadjuk.

A negatív negativitást szül

Bár ezt nem mindig ismerjük be magunknak, az Indiana Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy mások véleménye befolyásol bennünket és viselkedésünket is. A pszichológusok azt is megállapították, hogy a negatív vélemények nagyobb súllyal bírnak és nagyobb befolyást gyakorolnak, mint a pozitívak.

A kísérlet során a résztvevőknek különböző termékeket kellett értékelnie. Aztán megosztották visszajelzéseiket (mind a pozitívokat, mind a negatívokat) másokkal. A tudósok megállapították, hogy a negatív visszacsatolás befolyásolta mások hozzáállását az adott termékhez: ha kezdetben rossz volt, akkor még rosszabb lett, és ha jó volt, gyakran rosszra változott.

Sőt, amikor a résztvevők személyesen kommunikáltak azokkal, akik negatív véleménnyel voltak, még inkább erősödött a negatív hozzáállás. A következtetés egyértelmű: a negatív negativitást szül.

A szomorúság úgy terjed, mint egy vírus

A Harvard Egyetem pszichológusai tanulmányozták az érzelmi állapot és az egymás közötti kapcsolatok összefüggését. Nem az érzelmek spontán kitörését elemezték, amit mi is tapasztalunk, vagy pedig, hogy megosztjuk érzéseinket más emberekkel, hanem érzelmi állapotunk befolyását szeretteink pszichéjére.

Úgy találták, hogy az érzelmek terjedése olyan, mint egy vírusfertőzés, a szomorúság pedig sokkal jobban terjed, mint az öröm. Más szóval, egy örömteli barátunk 11%-kal növeli örömünket, míg egy szomorú vagy szerencsétlen barátunk megduplázza a mi szerencsétlenségünket.

A pszichológusok összehasonlították a negatív érzelmeket az influenzával: minél több fertőzött barát van, annál nagyobb a megbetegedés valószínűsége.

A rossz hangulat is fertőző

Rögtön észleljük, ha valakinek rossz hangulata van, vagy agresszióval reagál. Agyunk nagyon különös módon reagál ezekre a megnyilvánulásokra. Ezek a kommunikációk durvaságként hatnak bennünk, ami azt jelenti, hogy mi magunk is rossz hangulatba kerülünk tőlük.

Ezt a Floridai Egyetem pszichológusai mutatták ki, amikor egy kísérlet során arra kérték a résztvevőket, hogy véletlenszerűen kiválasztott partnerekkel beszéljenek. Kiderült, hogy azok, akik a durvasággal szembesültek, gyakran durvák voltak a következő partnerrel szemben, és az agresszív hangulatuk néha egy egész hétig tartott.

Egy másik kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy állítsanak össze szavakat véletlenszerű betűkből. Kiderült, hogy azok, akik a durvasággal szembesültek, gyakran találtak negatív érzelmekkel kapcsolatos szavakat.

Kiderült, hogy átvesszük azt, amit mások vetítenek ránk, de különösen a negatív érzelmeket.

Mi a megoldás? Vegyük körül magunkat pozitív szemléletű emberekkel

Akár tetszik, akár nem, a körülöttünk lévő emberek átadják a saját hangulatukat neked, és ez bizony erősen befolyásolja a viselkedésedet. Ezért olyan fontos, hogy ne engedjük, hogy a negatív emberek túl közel kerüljenek hozzánk.

A negatívumokkal való állandó érintkezés szomorú végeredményhez vezethet, ezért törekedjünk arra, hogy csak olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik pozitívan befolyásolnak minket. Természetesen nekünk is csak pozitívnak kell lennünk másokkal szemben.

A negatívokkal szemben próbáljunk meg pozitív módon válaszolni. Igen, bár a pozitív érzelmek nem annyira fertőzőek, mint a negatívok, de ez a legjobb dolog, amit a rossz hangulatú személy számára tehetünk!

Te is figyelsz ezekre a jelenségekre?