20 – 30 évvel ezelőtt még ennyi fecske volt Magyarországon, helyettük most megesznek a szúnyogok

Furcsa lény az ember, panaszkodunk a hőségre, a fülledt melegre, de közben évtizedeken át kivágtuk a fákat. Most mindent ellepnek a szúnyogok, amik ellen rovatíróval védekezünk, miközben hosszú időn át tizedelték őket a fecskék. A fecske nagyon hasznos madár, csak ezt sajnos még mindig kevesen tudják!

Az elmúlt évekhez képest megközelítőleg egymillió fecske hiányzik, vagyis a becslések szerint az 50 százalékuk eltűnt. A meglepő csökkenésnek számtalan oka van, de a legfőbb okok miatt mégis az ember a felelős. Ami évtizedeken át legelő volt, az ma már termőföldként funkcionál, de a legfőbb probléma, hogy az emberek még mindig leverik a fecskefészkeket.

A fecskefészkek leveréséért büntetés jár! Azonban sokan nem tudják, hogy ezek a madarak nagyon hasznosak, mivel a táplálékuk között szerepelnek a szúnyogok és a legyek is, más apróbb rovarokkal együtt. Ezt tartsuk szemelőt, mielőtt úgy döntenénk, hogy az eresz alatt lévő fecskefészket leverjük.

Hazánkban elterjedt egy hír, miszerint le lehet verni a fecskefészkeket, de ez nem éppen így van!

Mindebből csak az igaz, hogy április 1-ig hatósáig engedéllyel leverhetőek a fészkek, de ezt az engedélyt az illetékes Kormányhivataltól kell kikérni, és azt csak indokolt esetben adják meg, akkor is szigorú feltételek mellett. Áprilistól azonban engedéllyel sem lehet a fészkekhez nyúlni. A fecske ugyanis több mint két évtizede védett faj hazánkban, eszmei értéke 50 ezer forint. Tekintettel arra, hogy egy pár egy fészkelés során 4-6 tojást rak, a fészkek leverését akár negyedmillió forintos összeggel is büntethetik!

A fészkek leverésére egy átépítés vagy felújítás okán adhat engedélyt a Kormányhivatal, de az engedélyhez sokszor szakértői véleményt is kérnek. Ha engedélyezik a fészek eltávolítását, az átalakításnak úgy kell történnie, hogy a végén az épület továbbra is alkalmas maradjon a fészkelésre, vagyis nem használhatnak olyan vakolóanyagot, vagy építészeti megoldást, amely ellehetetleníti a fészeképítést.

Aki azt veszi észre, hogy valaki leveri a fecskefészkeket, vagy más módon árt a madaraknak, a rendőrségnél jelentheti az esetet, vagy értesítheti a madármentő szervezetek bármelyikét is, akik megteszik a szükséges lépéseket.

Miért gondolnak problémaként sokan a fecskékre?

Nos, a leggyakoribb probléma a fecskék ürüléke, erre azonban az úgynevezett fecskepelenka jó megoldás lehet. Ez egy polcszerűen a falra, a fészek alá szerelt fa, esetleg műanyag lap, amely felfogja a piszkot, és így az könnyen takarítható lesz. Fontos tudni azt is, hogy a madáretetésnek nincs vége a téllel, érdemes kora tavaszig folytatni, amíg a természet elegendő mennyiségű élelmet nem nyújt a madaraknak. – ahogyan korábbi cikkünkben is írtuk.