El a kezekkel a fecskefészkektől! Komoly bírságot kaphat, aki leveri őket!

Elterjedt egy hír, mely arról szól, hogy április elsejéig le lehet verni a fecskefészkeket, ez azonban nem igaz, egész évben tilos hozzájuk nyúlni! – írja a femina.hu.

Erre a Mályi Madármentő Állomás hívta fel a figyelmet Facebookon, mert számos médium időről-időre tévesen közli, hogy a fészkek eltávolíthatóak április 1.-ig

Mindebből csak az igaz, hogy a megjelölt dátumig hatósáig engedéllyel leverhetőek a fészkek, de ezt az engedélyt az illetékes Kormányhivataltól kell kikérni, és azt csak indokolt esetben adják meg, akkor is szigorú feltételek mellett. Áprilistól azonban engedéllyel sem lehet a fészkekhez nyúlni. A fecske ugyanis több mint két évtizede védett faj hazánkban, eszmei értéke 50 ezer forint. Tekintettel arra, hogy egy pár egy fészkelés során 4-6 tojást rak, a fészkek leverését akár negyedmillió forintos összeggel is büntethetik!

A fészkek leverésére egy átépítés vagy felújítás okán adhat engedélyt a Kormányhivatal, de az engedélyhez sokszor szakértői véleményt is kérnek. Ha engedélyezik a fészek eltávolítását, az átalakításnak úgy kell történnie, hogy a végén az épület továbbra is alkalmas maradjon a fészkelésre, vagyis nem használhatnak olyan vakolóanyagot, vagy építészeti megoldást, amely ellehetetleníti a fészeképítést.

A fecskék vészesen fogynak az országban, az Index 2015-ös adatai szerint a molnárfecskék száma 65, a füsti fecskéké pedig 44%-al esett vissza mindössze tíz év alatt.

Aki azt veszi észre, hogy valaki leveri a fecskefészkeket, vagy más módon árt a madaraknak, a rendőrségnél jelentheti az esetet, vagy értesítheti a madármentő szervezetek bármelyikét is, akik megteszik a szükséges lépéseket.

De mi történik akkor, ha a fecskék otthon, vagy a munkahelyünkön gondot okoznak?

Nos, a leggyakoribb probléma a fecskék ürüléke, erre azonban az úgynevezett fecskepelenka jó megoldás lehet. Ez egy polcszerűen a falra, a fészek alá szerelt fa, esetleg műanyag lap, amely felfogja a piszkot, és így az könnyen takarítható lesz. Fontos tudni azt is, hogy a madáretetésnek nincs vége a téllel, érdemes kora tavaszig folytatni, amíg a természet elegendő mennyiségű élelmet nem nyújt a madaraknak.