A sebész lebeszélte a műtétről, azonban ezeknek a tornagyakorlatoknak az elvégzését javasolta. Már hat hónap után látványos eredmény mutatkozott!

Porckorongsérvnek nevezzük azt a betegséget, amikor a gerinccsigolyák közötti porckorong elmozdul, deformálódik. Különösen akkor fordulhat elő, ha a páciensnek olyan megbetegedése van, mint például az osteochondrosis.

A betegség eredményeképpen a csigolyaközti porc megreped, ennek következtében kitüremkedés jön létre ami megjelenik a kilépő ideggyökök csigolyacsatornájában. Amennyiben tartalma előboltosul, gyulladást okoz. Ez a magyarázata annak, hogy a betegség megjelenése után miért nem azonnal jelentkeznek a tünetek, azaz a fájdalom és az érzékkiesés.

Amennyiben nem kezelik időben, a porckorongsérv nagyon komoly szövődményeket okozhat. A betegség következményeként csökken a szív működése, gyomorhurut (gastriris), ideggyökér-gyulladás, krónikus hörghurut (bronchitis) alakulhat ki. Mivel a porckorongsérv gátolja a szabad véráramlást az agyban, a stroke bekövetkeztéhez is hozzájárulhat. A ketkes.com szerkesztői most elárulják neked, hogyan szabadulhatsz meg ettől a betegségtől mindennemű operáció nélkül!

A porckorongsérv gyógyítása

A porckorongsérv leggyakoribb okai közé tartozik a súlyterhelés (a gerinc nem megfelelő, illetve túlterhelése), az elégtelen folyadékbevitel, a mozgásszegény életmód és a hátizmok gyengülése.

Fontos, hogy műtétre csak akkor kerüljön sor, ha a porckorongsérv következtében súlyos idegrendszeri rendellenességek alakultak ki, például érzékkiesés vagy mozgáskorlátozottság. Más esetben speciális életmód kialakítása szükséges, továbbá a nehéz fizikai terheléssel járó tevékenységek kerülése. Ugyancsak szükségesek speciális testgyakorlatok végrehajtása a megelőzés, illetve a kezelés érdekében.

Gyakorlatok porckorongsérv esetén

Feküdjünk hátra és lazítsuk el izmainkat. Kezdjük el lassan behajlítani a térdünket, majd lábunkat újra kinyújtani; először az egyiket, aztán a másikat.

Ezután emeljük fel először az egyik, majd a másik lábunkat függőleges helyzetbe. Ne hajlítsuk be azokat, ellenkezőleg, kiegyenesített lábbal, sietség nélkül, kimérten hajtsuk végre a gyakorlatot.

Sarkunkkal érintsük meg a másik lábunk térdét.

Hajlítsuk be lábainkat és jobbra-balra csípőből lassan forduljunk el úgy, hogy közben hátunk végig mozdulatlan marad.

A következő videón egy teljes gyakorlatsort láthatsz, amivel a hátizomzatodat mozgathatod át. Ezt a gyakorlatsor végrehajtása nem csak azoknak ajánlott, akiknél már létrejött a porckorongsérv, hanem azoknak is, akik meg szeretnék előzni annak kialakulását. Különösen akkor ajánlott, ha olyan nehéz fizikai munkát végzel, vagy ha a valaki osteochondrosis-ban, gerincferdülésben, túlzott kyphosis-ban vagy lordosis-ban szenved.

Rendszeresen végezd el a fenti gyakorlatokat, és búcsút mondhatsz a porckorongsérvnek és a kínzó hátfájdalmaknak. Mondjad el barátaidnak, hogy létezik ez a csodatévő torna, hálásak lesznek érte!