A smink tárolásának művészete: hogyan rendezd el a sminkasztalodat és tartozékaidat?

smink
A sminkelés sikere azon is múlik, hogy a használni kívánt eszközök, kiegészítők, kellékek és termékek mennyire gyorsan bukkannak fel. A káoszban a zseni állítólag nagyszerűen eligazodik, de nem biztos, hogy a kakofónia a legjobb irány. Ellenben az átláthatóságban ritkán lehet csalódni, és igazság szerint pusztán egyszer kell nekifeszülni a kialakításának, miközben a megtérülése sokszoros. Nézzünk pár ötletet, ami jól jöhet rendezkedés közben!

Az átláthatóság az átlátszó tárolóknál kezdődik?

Valahogy úgy. A smink természetesen nem száműzhető hatalmas műanyag dobozokba, ugyanakkor pici tárolókba annál inkább. Először is kell egy hely, mondjuk egy többfunkciós, de legalábbis többféle pakolási résszel büszkélkedő sminkasztal, ami a bázis. Ha ez megvan, akkor a pult részét megéri szabadon hagyni, kivéve persze azokat a sminkszereket, amik nap, mint nap használatosak. Nagyjából esélytelen, hogy a több száz tagból álló kompánia minden egyes tagja ebbe a kategóriába tartozna, úgyhogy megéri szelektálni közöttük.

Ha megvannak a leggyakrabban alkalmazott típusok, akkor következhet a csapatokon belüli, szín szerinti szétválogatás. Mert ahogy az egyes fajták hamarabb akadnak horogra, úgy mindenkinek megvannak azok az árnyalatok, amik a sminkelésük velejét-elejét adják. Ha ez a jellegű szortírozás is megtörtént, akkor következhet a dobozolás. Apró rúzstároló dobozokat számtalan helyen be lehet szerezni, amik nagyon hasznosak, átlátszóak, ráadásul könnyű velük bánni, mégis kis helyet foglalnak, mert adott esetben egymásra is halmozhatóak. Az ecseteket is célszerű egy műanyag pohárba zárni, de a legjobb az ecsetvariációkat külön pohárkába tenni, így biztosan elkerülhető a keveredés, ami mondjuk egy kapkodós reggelen roppantul jól jöhet.

Mi legyen az értékes, de ritkábban felkent darabokkal?

Mindenkinek vannak a gyűjteményében olyan kozmetikumok, amik ugyan nem kerülnek elő minden áldott nap, de nagyon értékesek, ezért a készletből nem szórhatóak ki. Ezeket az alternatívákat kifejezetten praktikus a sminkasztal fiókjába tenni, ahol nincsenek útban, ám ahonnan viszonylag tempósan elővehetőek, ha úgy hozza az élet.

Unalmasnak tűnhet, de tényleg megéri arra áldozni némi időt, energiát, hogy az egyes polcok adott funkcióval büszkélkedjenek, vagy mondhatjuk úgy is, hogy jó, ha egy-egy polc csak egy-egy adott terméktípusnak szolgál otthonként. Ha nehéz megjegyezni a kategóriákat, akkor jelzőcetlikkel egészen egyszerűvé varázsolható a sminkek közötti tájékozódás.

A kiegészítők is lényegesek?

De még mennyire! Rúzs ecset nélkül, vagy sminklemosás pamacs nélkül mit sem ér. Így a sminkes asztalban mindenképpen célszerű helyet keríteni azoknak a kellékeknek, amik szervesen hozzátartoznak a mindennapi rutinhoz. Ha esetleg nem áll rendelkezésre egy komplett asztal erre a célra, akkor az adott körülményekhez igazodva az elsődleges feladat egyfajta logikai besorolást kitalálni, majd ha a rendszer megvan, akkor ahhoz mérten elvégezni a rendszerezést. Ez még az igencsak szűkös készletekre is igaz.

Eszter Nagy
Szövegíró
Szövegíró, aki 2017 óta ír és a SEO területén is tapasztalattal rendelkezik. Világos és hatékony szövegeket készít, amelyeket könnyen az ügyfél és ügyfelei igényeihez tud igazítani. Emellett technológiai témákkal is foglalkozik, és néhány szövege megtalálható a termekreszletesen.hu oldalon.