A világ legidősebb orvosa 105 éves! Elárulja a hosszú és egészséges élet 11 titkát!

A japán orvos, Shigeaki Hinohara a legidősebb praktizáló orvos. 105 éves és még mindig dolgozik, tanít, konferenciákat tart, a kórházban dolgozik és még blogol is. 1911. november 4-én született. Amikor azt javasolták neki, hogy menjen nyugdíjba, ő ezt minden alkalommal visszautasította.

1941 óta a Tokiói St. Luke kórházban kezeli a betegeket és oktat a St. Luke főiskolán. 75 éves korától mostanáig nagyjából 150 könyvet írt, ő adta ki a „Living Long, Living Good” című könyvet is, vagyis az Élj Sokáig, Élj Jól című alkotást. A könyvében arról ír, hogyan lehet sokáig egészségesen és jól élni, ő a példa rá, hogy ez lehetséges. A Japán Times-ban megjelent vele egy interjú, 11 titkot mond el, amely elengedhetetlen a hosszú élethez.

1. A testet nem kell fix szabályokkal stresszelni

Az energia a jó közérzeten át áramlik, tehát nem csak az evés és az alvás a fontos. Mindenki tudja, hogy gyerekkorunkban sokszor úgy belefeledkeztünk a játékba, hogy elfelejtettünk enni, vagy aludni. Felnőtt korunkban is meg tudjuk őrizni ezt a képességünket, a doktor úr szerint fontos, hogy ne órára együnk és aludjunk, ne stresszeljük a szervezetünket a fix órákhoz kötött szabályokkal.

2. Őrizd meg a testsúlyod

Minden hosszú életű ember, legyen az bármilyen nemű, vagy tartozzon akármelyik népcsoporthoz megőrzi az alakját. Az egészséges étkezésre való törekvés nagyon sokat számít. A doktor úr reggel megiszik egy bögre kávét, egy bögre tejet és egy pohár narancslevet, amibe 1 teáskanál olívaolajat kever. Az olívaolaj jó hatással van az artériákra és a bőrt is fiatalon tartja. Ebédre tejet iszik és néhány kekszet eszik, de az is előfordul, hogy semmit, ha annyira elfoglalt, hogy elfelejt enni. Vacsorára rizst, zöldségeket és halat eszik. Hetente két alkalommal fogyaszt 100 g sovány húst.

3. Tervezzük el a tennivalókat

A doktor úr határidőnaplója folyton tele van, minden tennivalót leír. A véleménye szerint senkinek sem kellene nyugdíjba mennie, vagy csak idősebb korban, de nem 65 éves kor körül. Japánban 65 év a nyugdíjkorhatár, már száz éve, viszont amikor ezt a törvényt hozták az emberek abban reménykedtek, hogy a 68 éves kort megérik. Akkoriban 125 japán volt csak, 100 év fölött. Manapság a japán nők átlag életkora 86 év, míg a férfiaké 80 év. A számítások szerint nagyjából 20 év múlva 50.000 ember él majd Japánban, akik 100 éven fölöttiek lesznek.

4. Oszd meg a tudásod

A doktor úr folyamatosan tanít, előadásokat tart. Átlagosan egy óra, vagy másfél óra egy előadás, amit állva tart, hogy megőrizze jó fizikai képességeit.

5. Az orvosok nem tudnak mindent meggyógyítani

A doktor úr szerint amikor egy orvos valamilyen vizsgálatra küld valakit, vagy műtétet javasol, meg kell tőle kérdezni, hogy a családtagjainak is ezt javasolná. Az orvosok nem tudnak mindent meggyógyítani, tehát nem kell a betegeket idegeskedésnek és kockázatoknak kitenni, ha van rá mód. A doktor úr szerint a zene és az állatokkal való terápia sokkal fontosabb, mint azt az orvosok vélik. A tudomány nem tud egyedül meggyógyítani valakit, vagy javítani az állapotán. Az orvosok a különböző fajta betegségeket ugyanúgy kezelik, minden esetben, de minden beteg más. Minden ember egyedi és minden betegség az érzelmekkel kapcsolatos, az orvosoknak más tudományokat is meg kellene tanulniuk, nem csak a testet kellene kezelniük.

6. Minden nap lépcsőzz és cipeld a csomagokat

Minden nap lépcsőzni kell ahhoz, hogy az ember megőrizze az egészségét, cipeld a saját csomagjaidat, hogy edzésben tartsd a tested. A doktor úr egyszerre két lépcsőfokot szokott lépni, hogy megmozgassa az izomzatát.

7. A szórakozás a legjobb, hogy elfelejtsd a fájdalmakat

A fájdalom egy misztikus dolog, a szórakozás viszont segít, hogy ne foglalkozz vele. Ha egy gyermeknek fáj a foga és játszani kezdesz vele, elfelejti a fájdalmat. A kórházakban az emberek alapvető szükségleteivel is kellene foglalkozni. Mindenki szórakozni akar. A St. Luke kórházban zene, állatterápia és művészeti képzés is található.

8. Felejtsd el a fáradozást, hogy új tárgyakat szerezz

Az emberek megszállottan küzdenek azért, hogy megszerezzenek tárgyakat, de ne feledd, soha nem tudhatod, mikor hagyod el ezt a földet és oda ahová kerülsz semmit nem vihetsz magaddal.

9. Készülj fel az előre nem látható dolgokra

Az élet kiszámíthatatlan, tele van nem váratlan dolgokkal. A doktor úr, 1970 március 31-én, 59 éves volt, amikor felszállt egy repülőre, szép napsütéses reggel volt. Tokióból Fukuokába akart utazni, , de a japán kommunisták eltérítették a gépet. A következő 4 napot a székhez kötve töltötte a 40 fokban. A helyzetet tesztként figyelte, azt nézte, hogyan lassítja a szervezet a funkcióit válsághelyzetben.

10. Legyen egy példaképed akit túlszárnyalsz

Találj egy életmodellt, amit követni szeretnél és próbáld meg meghaladni. A doktor úr édesapja, 1900-ban Amerikába ment, hogy Észak-Karolinában tanuljon a Duke Egyetemen. Számára úttörő és hős az édesapja. A későbbiekben más személyeket, életmodelleket is talált, amiket érdemes követni. Amikor egy helyzetet nem tud megoldani, azon gondolkodik, hogy ezek az emberek, hogyan oldanák meg.

11. Légy önkéntes

A hosszú élet csodálatos dolog. 60 éves korodig könnyen tudsz dolgozni, hogy mindent megadja a családodnak és elérd amire vágysz. A későbbiekben arra kellene törekedni, hogy tegyünk valamit másokért is. Ő 65 éves korától kezdve önkéntesként is dolgozik, heti 18 órát tölt ezzel a tevékenységgel és minden percének örül és hálás érte.