Az internetezőket mélyen megérintette az alábbi videó, melyen egy hajléktalan lány a házi feladatát írja szakadó esőben

Az élet kegyetlen, sokkal ritkábban igazságos, de akiben él a remény, az mindig megtalálja a megfelelő megoldást.

A múlt héten egy járókelő vett fel egy videót Manilában, ahol egy lány, akinek a családja hajléktalanná vált, és kénytelen volt a zuhogó esőben elázni, miközben szorgalmasan próbálja megírni az iskolai házi feladatait. A Ketkes szerkesztősége sem tud szó nélkül elmenni ezen történet mellett, ezért most megosztjuk olvasóinkkal a részleteket is.

A Fülöp-szigeteken 102 millió ember él, ennek a hivatalos adatok szerint is több mint egynegyede mélyszegénységben tengődik. A hajléktalanok és koldusok Manila, a főváros utcáin senkit sem lepnek már meg, csakúgy, mint az iskoláskorú gyermekek jelenléte, itt a szegények kevesebb, mint 4%-a járatja gyermekeit az iskolába. Drága a taníttatás és kilátástalannak látják a helyzetet, ezért is ez a magas szám. Ennek ellenére sokkoló a kép, amelyet Ronaldo Vilnueva egy útkereszteződésnél látott. Egy kislány megpróbál az elnyűtt kabátja alá kuporodni, hogy elrejtse füzeteit az eső elől, és így írja meg a házi feladatát.

A videóban szereplő kislányt Elaine Dolfonak hívják, nyolcéves, és az Aurora Quezon Általános Iskola harmadik osztályába jár, ahol az egyik legjobb diák. Ez részéről emberfeletti teljesítmény, hiszen Elaine az utcán él. Egészen a közelmúltig a családja egy kunyhót bérelt, így legalább volt tető a fejük fölött, de az apja megbetegedett, és nem tudott tovább tricikli-taxit vezetni. Így nyilván nem tudták tovább fizetni a bérleti díjat, és a kunyhó tulajdonosa a családot az utcára tette. Ez Manilában szokványos történet. Elaine édesanyja nem tudja, hogy honnan teremti elő a másnapi betevő falatot, csak fekszik az esőben, ezzel is energiát takarítva meg. Elaine húga, Alexandra, anyja mellette ül, miközben Elaine igyekszik megoldani a házi feladatokat.

Vilnueva közzétette ezt a videót az interneten, azzal a megjegyzéssel, hogy meg kellene mutatni a fenti felvételt minden olyan gyereknek, aki amiatt háborog, hogy „túl sokat adtak fel az iskolában”.

A kis Elaine számára a tanulás egy lehetőség, lehetőség a tudás elsajátítására, ezzel esély a túlélésre, a pénzkeresésre, családja megsegítésére.

És még talán ennél is több, ezért a kislány keményen fog tanulni az eső és a korgó gyomra ellenére. Nagyon szomorú, hogy a bolygónkon számos gyermeknek ilyen módon kell élnie, ennek ellenére örömmel látni, hogy vannak köztük hihetetlenül céltudatos egyének. Mint például Elaine.