A barátom kinevetett, amikor meglátta, hogy mit csinálok… Néhány héttel később kezet rázott velem

Nem titok, hogy manapság divat jógázni. Ez nem csak nagyszerű nyújtás, de egy komplex és  fantasztikus egészségmegőrző gyakorlat a testnek és a léleknek egyaránt. A „pillangó” gyakorlat egyenes bizonyítéka ennek

A Ketkes.com szerkesztősége elmeséli a pillangó gyakorlat előnyös hatásait a nők egészségvédelme érdekében. A gyakorlatra a szerkesztőségünk ötöst adott!

Gimnasztika nők számára

A pillangó póz nagyon jó hatással van a nők egészségére. Ez az egyszerű gyakorlat segít javítani a vérkeringést medence tájékon, segít megőrizni a vesék egészségét, segít a lumbágó és az érszűkület megelőzésében. Leginkább megszünteti a rendszeres hasi fájdalmakat, megkönnyíti a menstruációs időszakot és a szülést. A rendszeres gyakorlatnak köszönhetően az egyenes hát és szép testtartás garantált!

Ennek a hihetetlen gyakorlatnak a legnagyobb előnye abban rejlik, hogy nem követel nagyobb fizikai felkészültséget. Bárhol végrehajthatod, ahol csak akarod, fő, hogy legyen hozzá kedved!

Gyakorlat végrehajtása

1. Ülje le behajlított térdekkel nyújtott ülésben a matracra.

2. Talpaidat érintsd össze és sarkaidat húzzad minél közelebb a törzsedhez, kezeddel segíthetsz.

3. Húzd hátra válladat és egyenesítsd ki a hátad a gerinced teljes hosszában.

4. A vádlid nyomd a belső combizmodhoz, térdeddel érintsd meg a talajt. Semmi gond, ha nem sikerül esőre! Idővel a tested hajlékonyabbá válik és akkor könnyedén megcsinálod ezt a pózt.

5. Lélegezz egyenletesen. Enyhén hajtsd előre a fejed. Emeld fel térdeidet a padlóról és próbáld meg összezárni azokat, ne engedd, hogy a talpaid szétváljanak. Tartsd meg ezt a helyzetet néhány másodpercig.

6. Térj vissza a kiindulási helyzetbe, térdeddel érintsd meg a talajt. Maradj ebben a helyzetben. A kezeddel segíthetsz a póz megtartásában.

7. Párszor ismételd meg a gyakorlatot. Az ismétlések száma a fizikai állóképességedtől függ. Az az ideális, ha 25-30 gyakorlatot hajtasz végre 2 perc alatt.

8. A pillangó póznak létezik egy háton végezhető módja is. Ez a fajta pozíció csökkenti a hasi fájdalmakat, megszünteti a kellemetlen érzetet menstruáció idején és nagyon hasznos terhesség idején.

Figyelmeztetés! Térd és lágyéktáji sérülés estén a gyakorlatot a csípő alá helyezett torna hengerrel, vagy összecsavart törülközővel hajtsuk végre. Ezek az eszközök azoknak is segítenek, akik nehezen tudnak nyújtani. A gyakorlat végrehajtásakor hátunkkal nekitámaszkodhatunk a falnak és kezünkkel talpunk helyett foghatjuk a bokánkat.

A szerkesztőség tanácsa

Ahhoz, hogy a legjobb eredményt érjük el, a gyakorlatokat rendszeresen végezzük. A „pillangó” póz végrehajtásához mindössze 5 percre van szükséged, tehát könnyedén be tudod illeszteni azt a napi elfoglaltságaid közé.

Koncentrálj a légzésre, és ne feledkezz meg arról, hogy a hátad maradjon egyenesen. A gyakorlatokat próbáld meg reggelente végezni, ez a fajta beidegződés feltölt energiával és felkészít a napi megterhelésekre.

Gondolj a barátnőidre – oszd meg velük ezt a hasznos információt!