Burgonyafánk – akár hússal is megtölthető! Mind a tíz ujjad megnyalod utána!

Kóstoltál már húsos fánkot? Ha még nem, akkor nem tudod miről maradtál le! Kóstold meg és fedezd fel ezt a zseniális ízvilágot!

 Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 dkg zsír,
  • 12 dkg g-es liszt,
  • 1/2 dkg só.
  • Töltéshez 15 dkg füstölt hús, evőkanálnyi tejföl.
  • Sütéshez 3 dl olaj vagy 20 dkg zsír.

Elkészítés

A héjában megfőtt burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, burgonyanyomón áttörjük. Tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, sót, a zsírt, a tojássárgáját és összegyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk (nyújtás közben a deszkát is, a tészta felületét is lisztezzük, hogy ne ragadjon a deszkához, illetve a sodrófához). Lisztbe mártott kisebb fánkszúróval kiszúrjuk. A kiszúrt tésztakorongok felének közepére kis tejföllel elkevert füstölt húscsomócskát teszünk és tojásfehérjével bekenjük. Ráhelyezünk egy töltetlen korongot, kissé lenyomkodva, újból kiszúrjuk. Lábasban zsiradékot forrósítunk, a fánkokat bő, forró zsírban kisütjük, papírszalvétára szedjük, kis reszelt sajtot szórhatunk a
tetejére; paradicsommártást adunk hozzá. Igen jó hús helyett paraj-, sóska-, sárgarépafőzelékre.

Készíthetjük a töltött, kiszúrt fánkokat felvert tojásba és morzsába forgatva is (2 tojás, 8- 10 dkg morzsa kell hozzá).

Töltés nélkül is készíthetjük, a korongokat villával megszurkáljuk sütés előtt. Sütés közben az edényt rázogassuk, így szépen megnőnek a korongok.

Készíthetjük úgy is, hogy a tésztához 2 dkg élesztőt adunk, amelyet evőkanálnyi langyos tejben feloldunk. Ebben az esetben az összeállításhoz 15 dkg lisztet használunk. Az összedolgozott tésztát fél óráig letakarva pihentetjük; a kiszúrt korongokat is félórai pihentetés után sütjük.