Céklasaláta – A céklát én is favorizálom minden formában!

Így a hagyományos módon elkészítve salátának kilószám tudom enni! :)Nem tudom megunni! Amilyen finom, olyan egészséges is! Ez egy vitamin bomba!

Hozzávalók

  • 1 kg cékla,
  • 3-4 evőkanál ecet,
  • 1 dkg só,
  • 1 kávéskanál szétdörzsölt köménymag,
  • 2-3 dkg torma,
  • 3 – 4 dkg cukor.

Elkészítés

A vásárlásnál 6-7 cm átmérőjű, úgynevezett „lapos kerek” sötétszínű céklát válasszunk. Gondosan nézzük meg, hogy a vékony, karóalakú gyökere ne legyen letörve, mert a törés helyén, főzés közben, a cékla festékanyaga a főzővízbe kioldódik és a cékla nem lesz szép színű. Ne legyenek a céklán töppedéses, fekete foltok. A céklát kefével, többször váltott vízben megmossuk. Ha a cékla nagyon sáros, mosás előtt áztassuk enyhén langyos vízbe. A megmosott céklát hideg vízzel felöntve, puhára főzzük (2-3 óra). Ha főzés közben a víz leapad, forró vízzel pótoljuk. A megpuhult cékláról a vizet leöntjük, és a céklát meghámozzuk; vékony szeletekre vágjuk; a szeletelést a levélrózsa helyén kezdjük. A tormát megmossuk, meghámozzuk, újból megmossuk és vékony karikára vágjuk. A köménymagot mozsárban szétdörzsöljük. Kb. 5-6 dl vízzel és az ízesítő anyagokkal elkészítjük a levét, és a köménymaggal, tormával együtt a felszeletelt, üvegbe vagy tálba helyezett céklához öntjük. óvatosan összekeverjük. 2-3 óra múlva is fogyasztható, de jobb, ha fogyasztás előtt egy nappal előbb készítjük el. A leve kitűnő üdítőital.

Céklasaláta tartármártásban

A már leírt módon megfőzött vagy megsütött céklát apró kockára vágva, a főtt céklasaláta módján, kevés lével ízesítjük, tormával, köménymaggal fűszerezzük. 2-3 órai pácolás után kevéssé mustározott tartármártással keverjük össze. 60 dkg céklához 2 dl tartármártás szükséges.