Édes-savanyú tartósítószer mentesen télire (is)

Kedvesek! Néhány napja, vagy hete ( időzavarban szenvedek 😃 ) valaki feltette az édes savanyú receptjét. Mi ezt több, mint nagyon szeretjük, így rögtön mentettem is. Na de nem úgy van az, hogy csak egyszerűen, és főleg gyorsan megcsinálom 😃 …. keresgéltem, olvasgattam, és összeollóztam néhány receptet. Természetesen saját szájízünk szerint. Az eredménnyel egy baj van csak, de az hatalmas 🙁 kevés lesz. Összesen 9 nagy, talán 7 decis üveggel sikeredett. Pedig a 8 literes fazekam 3/4 ig volt paradicsomlével, amiből ez a mennyiség lett. Annyira finom lett, hogy már azon gondolkodom, veszek paradicsomot, hogy kipótoljam ezt a mennyiséget. Ez ugyanis még saját termésből (többnyire) készült.
A receptet azokkal az arányokkal írtam le, ahogyan készítettem.

Édes-savanyú tartósítószer mentesen:

8 literes fazekat köbö 3/4 ig töltöttem a már passzírozott paradicsom lével. Ezt főztem legalább 3 órán át, fedő nélkül. Tea tojásba tettem 3-4 babér levelet, 2 centinyi gyömbért aprítva, 1 vékony fahéjat, 5-6 szem szegfűszeget, és ugyanennyi szegfűborsot. 5-6 gerezd fokhagymát, 3 nagy fej vörös hagymát, 3-5 almát megpucolva, aprítva belefőztem. Úgy 1 óra múlva kivettem a tojást, és botmixerrel szétzúztam a darabos dolgokat. Eztán a tojást még visszatettem, és hagytam is a végéig benne. 2 kilónyi sárgarépát felkockáztam, de vékony csíkokra is lehet vágni, és beletettem a paradicsomszószba főni. Újabb 1 óra múlva hozzáadtam a nagyobb kockákra vágott 3 nagy fej vöröshagymát (tehát összesen 6 nagy fejet tettem bele) , eztán jöhetett az ananász kockákra vágva, 2, vagy akár 3 dobozzal is mehet bele. 15-20 perc múlva pedig a nagyobb kockákra vágott vegyes paprikát. Én csak fehér tv-t, és kápiát tettem bele, de nagyon finom lehet kaliforniaival is. A paprikát nem mértem, de kb 1 kiló lehetett.

Itt a végén tettem bele a sót, cukrot, és a saját almaecetemből 1,5 decit. Sóból először 1 evőkanálnyi ment, a cukorból több, de kóstolni kell mindenképpen, mert ez nekünk pl kevés volt bele, így kapott még cukrot is, sót is, de nem mindenki szereti az intenzív ízeket. Tehát ez maradjon ízlés szerinti 😃 Csak óvatosan a fűszerekkel, mert utána ízesíteni lehet, kivenni már nem 😉

A fűszerezés, ecet után még negyed óra rotyogás, és mehet a tiszta üvegekbe. Érdemes fejre állítani zárás után, mert ha netán rosszul zár a kupak, akkor itt még lehet cserélni. (nekem most pont volt 1 ilyen)
Pár perc múlva mehet a dunsztba.

Így utólag azt gondolom, hogy baromi macerás, és sokáig tart, de megéri!

Juhászné Korányi Szilvia konyhájából!