Egy kiadó iroda helyzete a távmunka fényében

kiadó iroda

Átrajzolt munkarend

Az elmúlt évek járványhelyzete sok szempontból írta át a mindennapokat. Hatását a munkavégzés területén is érezteti. Egyik jól ismert hozománya a home office, vagyis távmunka meghonosítása. Hogyan hat ez a tendencia olyan területekre, mint például az ingatlanpiac?

A koronavírus-járványt itthon sem kell senkinek bemutatni, jobb is inkább elfelejteni. A különféle – káros vagy épp üdvös – hatásai azonban kitörölhetetlenül itt maradnak. Különböző okokból az élet számos területére kiterjedt a befolyása. A társadalmi, mindennapos kérdések mellett olyan nagyobb volumenű szektorokra is, mint a gazdaság vagy épp ezen belül a munkavégzés területe. A kijárási korlátozások miatt ugyanis a cégek kénytelenek voltak átalakítani a személyes jelenléttel járó munkát.

Ennek hozománya a távmunka, vagy is a home office intézménye. A tapasztalatok egyébként kifejezetten pozitívak, sok cég a mai napig is részben – vagy akár egészben – megtartotta ezt a munkavégzési formát. Ha már hatásokról esik szó, akkor közvetett tényezőkről is beszélhetünk. Kérdés például, hogy a home office térhódítása milyen befolyással van az ingatlanpiacra. Továbbra is érdekes maradhat például egy kiadó iroda céges szinten?

Fontos személyes jelenlét

A fenti kérdésre a válasz röviden: igen. Egy kiadó iroda folyamatosan számíthat az érdeklődésre. Ennek oka pedig az, hogy a legtöbb cég továbbra is – legalább részben – esküszik a személyes dolgozói jelenlét fontosságára. Tény, hogy a home office a legtöbb helyen abszolút pozitív módon debütált, de teljesen nem vette át az uralmat. A személyes jelenlét ugyanis sokszor nem is lehetőség, hanem szükség, a hagyományosabb szellemiségben működő vállalkozások számára pedig evidencia.

Így tehát a kiadó iroda kínálat továbbra is érdekes régi és új cégek számára egyaránt. A piaci adatok is azt mutatják, hogy a válság elkerülte ezt a szektort. A kereslet továbbra is magas, a kínálat folyamatosan új szereplőkkel bővül és úgy tűnik a cégek is előszeretettel keresik az új lehetőségeket. A járványhelyzet tehát érezteti ugyan hatásait, de a tendencia nem romlott, csupán átalakult. A kiadó iroda, mint opció továbbra is vonzó.

Kell egy központ

Éles különbségtételt tenni a távmunkát alkalmazó és kevésbé preferáló cégek között nem érdemes. Már csak azért sem, mert a hibrid munkavégzés maradt a legnépszerűbb megoldás. Ez pedig arányosan keveri a személyes munkát és a home office lehetőségét. Így tehát egy kiadó iroda is ugyanúgy releváns marad, hiszen minden cégnek szüksége van egy komfortos, egyénileg kialakított főhadiszállásra. Ez a partnerkapcsolatok szempontjából sem utolsó.

Bármilyen vállalkozásról legyen szó, a megfelelő önreprezentáció megkerülhetetlen kérdés. Ennek első lépcsője pedig akár egy kiadó iroda is lehet. Az irodahelyiség megjelenése, berendezése és az abban uralkodó légkör lényegében az első pont, mellyel az ügyfelek találkoznak. Így a cég arculata egy irodával indul. Az ingatlanpiac számos különféle lehetőséget tartogat, így a cégek bátran válogathatnak. A többi pedig elsősorban rajtuk és munkájukon múlik.