Egy példa, amely mindig rávilágít, hogy nem is olyan rossz az élet, még akkor sem ha nehéz helyzetben vagy!

Egyszer régen egy sűrű erdőben élt egy remete. Az emberek a környező falvakból azt beszélték róla, hogy rossz ember, varázslatokat és más rossz dolgokat csinál, mégis ha valakinek problémája volt akkor a remetéhez fordult tanácsért.

Az egyik személy a falu lakosai közül nagyon balszerencsés volt, semmi sem sikerült az életében, egyik probléma a másikat követte. Egy nap megunta, hogy ilyen élete van és elhatározta, hogy a remetétől kér tanácsot.

– Mit keresel itt?- kérdezte tőle a remete amikor egy korán reggel megjelent nála a balszerencsés ember.
A férfi térdre borult előtte és a következőket mondta:
– Sok mindent hallottam már rólad, kérlek segíts nekem, űzd el az életemből a sok rosszat. A feleségem elhagyott, a házam leégett, a lovam elpusztult.
– Rendben segítek, mondta a remete, kövess engem.
Elindultak mind a ketten az erdő sűrűjébe, egy adott pillanatban azonban a remete eltűnt, a férfi egyedül maradt anélkül, hogy tudná merre van.

Kétségbeesetten ment tovább, egy napig járkált a sűrű erdőben majd csak este sikerült az erdő szélére jutnia. Amikor meglátta az erdő végét, a gyönyörű naplementét és a falut ahol lakott nagyon boldog lett és örült, hogy életben maradt.

– Miért is voltam annyira elkeseredve? – kérdezte a férfi magától. Egyben vagyok, egészséges vagyok, az eszem a helyén van. Szorgalmasabban fogok dolgozni és kijutok a bajból. A feleségem vissza fog jönni hozzám, a házamat újra felépítem és vásárolni fogok egy másik lovat.

Miután egy kissé elgondolkodott elindult hazafelé nagy boldogan. Egyszer csak meglátta a remetét és megtorpant. A remete mosolygott és a következőket mondta:

– Most már megérted, ha az élet bezár előtted minden ajtót, akkor nyitva hagy egy kicsike ablakot azért, hogy kijuthass. Elegendő, hogy megkeresd ezt az ablakot ugyanolyan lelkesedéssel mint ahogy ma kerested az erdőből a kijáratot.

Amikor nagy megpróbáltatáson vagy nehézségen megyünk keresztül és úgy tűnik, hogy minden ellenünk van, semmiképp se adjuk fel. Az utolsó percben amikor már úgy érezzük, hogy a szakadék szélén állunk a Jóisten a segítségünkre siet és megszabadít bennünket a kétségbeeséstől akármilyen nagy problémánk is legyen.