Elérkezett a mindig divatos férfi pulóverek időszaka

férfi pulóverek
férfi pulóverek

Az egyre hidegebb őszi napok azt jelentik, hogy újra elérkezett a férfi pulóverek időszaka. Ez a ruhadarab nem csupán plusz réteget jelent az öltözködésben, de kiváló megjelenést is kölcsönöz viselőjének. Szerencsére bőven van miből válogatni.

A nyarat ismerjük: ez az az évszak, amikor a férfiak többsége egyetlen pólóban szaladgál az utcán, elegánsabb napokon pedig inget húz magára. A melegben, hőségben elegendő egyetlen réteg ruházat, sőt néha sok is az emberre. Amikor őszbe csavarodik az időjárás, előkerülnek a lazább kabátok, amelyek elegendőek arra, hogy szükség esetén kiegészítsék a pólót, jelenleg azonban az évnek abban a szakaszában vagyunk, amikor ennél több kell. A hűvös, esős időben kerülnek elő a szekrényből a férfi pulóverek.

Pulóver, pulcsi, szvetter, dzsörzé

Az elnevezés éppen a viselési módjából ered: az angol „pull over” kifejezés azt jelenti, hogy „áthúzni”, ami természetesen arra utal, hogy a legtöbb ilyen darabot a fejükön áthúzva veszik magukra a férfiak. Mivel szeretünk becézni, a pulcsi szó is elterjedt, ahogyan szintén az angolból érkező kifejezéssel szvetterként és dzsörzéként is hívják ezt a ruhát, ám mindig ugyanarról beszélünk.

A pulóver története nem annyira régi: a 20. század első felében robbant be a divatvilágba. A rajongás a férfiak részéről tehát száz éve tart, ennyi idő alatt pedig rengeteg pulóvertípus kialakult, amelyek között a Bolf.hu kínálatában lehet válogatni. Az állógalléros pulóverekből elegáns és sportos kivitelezések is léteznek, de a legtöbb inkább az előbbi kategóriába tartozik. Egy ilyen darab egy egyszínű nadrággal alkalmas a munkahelyi használatra irodai környezetben is, de egy lazább társasági eseményen sem lóg ki benne az ember a tömegből. Ugyanez igaz a garbóra, amely bár eredetileg női divatelem volt, a nevét is Greta Garbo svéd színésznőről kapta, a férfiak öltözködésében szintén hangsúlyos elemmé vált. Önállóan viselve, illetve zakó alá véve is tökéletes megjelenést kölcsönöz egy ízléses garbó.

Elegáns és laza is lehet a pulóver

A lazább viseletek közé tartoznak a kapucnis pulóverek, amelyek praktikusság szempontjából is értékesek. A kapucnis pulcsi kifejezetten kényelmes darab, csak magára kap egyet az ember, ha ki kell lépnie a lakásból. Mivel elfogadott a bővebb fazon, nem kell benne feszengeni, egyben ápol és eltakar, mondjuk egy karácsonyi „kajamaraton” után. A férfi kapucnis pulcsi annyira népszerű, hogy a nők is előszeretettel „lopják el” ezeket pasijaiktól. A férfi kardigán általában nem belebújós, hanem cipzáras vagy gombos fazon, utóbbi különösen stílusos megjelenést kölcsönöz. Egyszínű pólóval és farmerrel a kardigán minden helyzetben kiváló összeállításnak számít.

Ami a nyaki kialakítást illeti, létezik kerek, illetve V-nyakú pulcsi, ez a két legelterjedtebb változat, a garbó magasabb nyaki részét pedig már említettük. Előfordul, hogy egy pulóvernek nincs ujja, ezt mellényként hívják leginkább. A mellény ingek fölé tökéletes megoldás, legyen szó belebújós vagy gombolós fazonról. Klasszikus darab, amely úgy biztosít plusz réteget, melegséget, hogy közben a karokat szabadon hagyja. Népszerű választás a hűvösebb napokra.