Rántott halszeletek – varázslatos ízű finomság! Ha így készíted, a gyermeked is megeszi!

A halas ételeket sokan kerülik, de csak azért mert nem ettek még finom rántott halat! A recept csodás, így mindenki szeretni fogja a halat!

Hozzávalók

  • 1,25-1,30 kg-os ponty vagy csuka, harcsa, esetleg személyenként 20-25 dkg halszelet,
  • 4 evőkanálnyi liszt,
  • 15 dkg finom zsemlemorzsa,
  • 2 tojás,
  • 2,5 dkg só,
  • 20 dkg zsír vagy friss olaj,
  • 1 citrom.

Elkészítés

A legízletesebb rántott halszeletet fiatal harcsából készíthetjük, de a pikkelyes ponty és csuka is nagyon jó. A süllőfilé, fogasszelet különleges alkalmakra való. Harcsaszeletek vagy tükörpontyszeletek felhasználásánál a hal bőrét el kell távolítani és az esetleges zsíros részt lekaparni.

A halat szeletelhetjük a gerincre merőlegesen, ujjnyi vastagságú szeletekre vagy a gerinc mentén hosszanti irányban vágva; két félrészre felosztjuk és a félhalakat szeleteljük. A fejhez közeleső részeket ahol az izomrész vastagabb – keskenyebbre, az elvékonyodó részt szélesebb szeletekre vágjuk. Az ilyen módon való szeletelésnél célszerű a gerinccsontot kivágni és abból a fejjel, farok résszel, az esetleges ikrával vagy tejjel együtt egy kis hallevest készíteni. A fél halakból 4-5 szelet, tehát összesen 8-10 szelet is kitelik. A szeleteket sütés előtt legalább egy órával megsózzuk, ép zománcú edénybe tesszük és időnként átkeverjük, hogy a só egyenletesen eloszoljék benne. Az otthon felszeletelt halat szeletelés után már nem mossuk meg. Ha halszeletet vásárolunk, azt célszerű folyóvízben gyorsan lemosni és leszárítani. A bundázáshoz szükséges tojásokat sem tejjel, sem vízzel ne szaporítsuk fel, legfeljebb, ha van, egy tojásfehérjét keverhetünk hozzá, mert a tejes- tojásos bevonat több zsírt vesz fel. A besózott halszeleteket a lisztben megforgatjuk, villával a tojásba mártjuk és megforgatjuk a morzsában. Amikor minden halszeletet bebundáztunk, egy lábasban, körülbelül 2 ujjnyi zsírt forrósítunk (ha nem szeretjük tisztán olajban sütni, a zsírnak negyed része olaj legyen, mert ez megakadályozza a zsír barnulását sütés közben). Forró zsírban elkezdjük a halszeletek sütését. Túl sok szeletet, ne tegyünk egyszerre a zsírba, a sütés kezdetén forró tűzhelyen sütjük; amint a szeletek pirulni kezdenek, lefedjük és mérsékelt melegre tesszük, lassan folytatjuk a sütést, hogy a halszeletek jól átsüljenek. Forrón, frissen tálaljuk. Tonhalból is készíthető.