Éljen a kerti grillezés, sütögetés!

grillezés
grillezés

Végre valahára előkerülhet a szekrény mélyéről a bogrács, vagy éppen a grillrács, hiszen ha betoppan a jó idő, akkor senki és semmi sem szabhat határt a kinti gasztronómiai kalandozásoknak! Na jó, azért egy valami mégis útjába állhat a kiteljesedésnek, ha az eszközök nem megfelelőek, vagy nemes egyszerűséggel nem állnak rendelkezésre. De vajon, ha utóbbi a helyzet, akkor milyen típusú sütő beszerzésében célszerű gondolkodni? Mutatjuk!

Csak a faszenes az igazi?

Sokan, különösen azok, akik hatalmas grillrajongók, kötik az ebet a karóhoz, hogy márpedig a faszenes variáció az egyetlen, ami a nagybetűs tökéletes, minden más csak utánzás, próbálkozás. Igazság szerint az Euronics grillsütő palettájában nem egy faszenes modell elérhető, úgyhogy ha valakinek ez a típus a befutó, akkor könnyedén ráakadhat az optimális eszközre. De azért azt lényeges kihangsúlyozni, hogy a faszenes megoldás nem minden esetben a legpraktikusabb döntés. Sőt egyes élethelyzetekben konkrétan élhetetlen ez a választás.

De vajon tényleg csak a faszenes sütők tudják visszaadni azt az ízt, azt a sütési élményt, amire a legtöbben emlékeznek, vagy ha még nem élték át, akkor vágynak rá? A faszenes fajta ütőkártyája épp a faszénben, annak izzásában és ízalakító tulajdonságában rejlik. Kár lenne tagadni, hogy a füstös aroma jellegzetes, ami mesterséges módon nem hozható létre, nem utánozhat. Ez tény. Viszont nem biztos, hogy ezt a karakterességet mindenáron meg kell teremteni. Olykor ugyanis nincsen elegendő tér, hely vagy lehetőség arra, hogy ez a típusú rendszer működőképessé váljon. Még jó, hogy ekkor sem dől össze a világ, s nem kell végérvényesen elcsomagolni a sütéshez szükséges kellékeket.

Milyen szempontok szerint célszerű választani?

Egyrészt érdemes feltenni azt a kérdést, hogy mennyi macerát ér meg a kinti sütögetés? Vagyis mennyi idő van a várakozásra, az előkészületekre, az utómunkálatokra? Másrészt a gyakoriság épp úgy nem mellékes, mint az elkészítésre váró fogások milyensége. Mert magától értetődik, hogy profi szinten teljesen mások az elvárások, mint kezdőként, vagy lelkes amatőrként. Harmadrészt a rendelkezésre álló hely paraméterei is mérvadóak. Fixen kiépített terepen teljesen mások a lehetőségek, mint mondjuk egy parányi sarokban az erkélyen, vagy a kert végében.

Időigényesnek tűnhet mindezt végigzongorázni, de megéri, mert egy kis idő és energia ráfordításával nyilvánvalóvá válhat, hogy melyik az a sütő, ami a legteljesebb mértékben megfelel az egyéni elvárásoknak, illetve feltételeknek. Kompromisszumos megoldásban semmiképpen sem jó ötlet gondolkodni, mert annak mindig csalódás a vége.

Grillélmény az időjárástól függetlenül?

Igen, egy elektromos sütővel például teljesen figyelmen kívül hagyhatóak a meteorológiai viszonyok, mert akár a négy fal között is remek grillfogások készülhetnek. De azért az tény, hogy a grillételek varázsát nemcsak a jellegzetes ízük adja, hanem az elkészítésüknek a módja. A kinti levegő balzsama, a jó társaság jelenléte, azaz számtalan olyan komponens, ami a négy fal között nem biztos, hogy adott. Tehát igen, ha úgy hozza az élet, akkor az időjárás másodlagos tényezővé redukálható, de azért a szabad levegőn sütögetés mással tényleg nem pótolható.