Ez itt mind burgonya! Némelyikről nem gondolnám!

Válassz, az étel típusának megfelelő burgonyát!

A burgonyát mindenki ismeri, a legtöbben szeretik és finom ételeket készítenek belőle. Viszont csak kevesen tudják, hány féle burgonya létezik!

Most egy nagyon meglepő számot mondunk, ugyanis több mint 5000 féle burgonya létezik! Különböző színűek, formájúak, méretűek, mindegyiknek más az íze, ezért is készíthetünk belőlük olyan sok féle ételt. Több mint 3000 féle burgonya Peru, Andok és Chile környékén terem.

A burgonyát több területen is háziasították, 7000 – 10.000 éve fogyasztják.

Varieties of Andean potato (Solanum tuberosum Andigena) in Huancavelica, Perú.There are about 5,000 potato varieties…

Közzétette: Avantgardens – 2018. március 30., péntek

A burgonyafajtákat konyhai felhasználás alapján 3 kategóriába soroljuk be, és ezeket a felhasználási módokat a burgonya ABC betűkkel is ellátja a következő módon. Ezeket a betűjeleket nagyon sok hálós vagy zacskós burgonya csomagolásán meg is találjuk.

A típusú burgonyafajták, a saláta burgonyák:

Hidegkonyhai készítményekhez és salátákhoz ajánlják. Kemény húsúak, nem főnek szét, keményítő tartalmúak pedig alacsony (9- 12 %).

Ki emlékszik arra, amikor feladat volt az iskolában, hogy burgonya keményítőt készítsünk, házi körülmények között, ez a típusú burgonya lenne a legkevésbé alkalmas rá.

Legismertebb magyar burgonya típusa: Somogyi sárga kifli
Legismertebb nemzetközi típusai: Cherie, Agata

B típusú burgonyafajták, a főzni való burgonyák:

Elsősorban főtt és rakott típusú burgonyás ételek, levesek, főzelékek készítésére alkalmasak. Szintén nem főnek szét, de a keményítő tartalmuk már magasabb (13-17 %) Talán e legelterjedtebb burgonya típus.

Legismertebb magyar típusok: Balatoni rózsa, Boglárka, Góliát, Hópehely, Katica, Lorett, Pannónia, Réka

Legismertebb nemzetközi típusai idehaza: Aladin, Amorosa, Desirée, Démon, Fabiola, Impala, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Marabel, Rachel, Rebeka, Red Scarlet, Roco, Rosara

C típusú burgonyafajták, sütni való burgonyák:

Sült típusú ételek készítésére alkalmas, ilyen a fagyasztott hasábburgonya, ez a fajta alkalmas a a chips gyártársára is. Püré és tésztafélék alapanyagához is ezt javasolják.

Könnyen fővő burgonya, enyhén szétfővő fajták, lisztesek, magas keményítő tartalmúak (18-22 %).

Ismertebb magyar típusai: Rioja (Szászszorszép), White Lady
Nemzetközi típusai: Agria, Kuroda, Vénusz Gold

Most már tudod, mi is az a burgonya ABC, ha nem tudod, hogy még mire fogod használni, akkor talán B típusút érdemes venni, mert közepes keményítő tartalmával, mindegyik ételfajta elkészítésére alkalmas lesz.