Ez a jóga gyakorlat rövid idő alatt leveszi a felesleges hájat és a hasizmokat rendkívüli módon fejleszti

Az ekeállás hatása a szervezetre: az erőteljes feszülés serkenti a vérkeringést, a csigolyák közötti idegdúcokhoz nagyobb mennyiségű vér áramlik. Az agy, valamint a pajzsmirigy vérellátását is fokozza. Frissít és javítja a közérzetet. Az összehúzódó hasizmok jótékonyan ,megdolgozzák” a hasűrben levő szerveket és élénkítik működésüket. Jó hatású a szabálytalan menstruáció javítására. Az ekeállás a hátgerincet, a gerinc- és hátidegeket olyan nagyszerű állapotban tartja, hogy huzamosabb gyakorlat után a kisebb hátgerincgörbületek is kiegyenesednek, és az elsatnyult idegsejtek új életre kelnek.

Ez a gyakorlat rövid idő alatt leveszi a felesleges hájat és a hasizmokat rendkívüli módon fejleszti. A szorulás és a kövérség elsőrendű gyógyszere. Jó hatású a törzs belső elválasztású mirigyeire, a mellékvesékre és a hasnyálmirigyre. A merev gerincű, magas vérnyomású egyének óvatosan gyakoroljanak.

Ekeállás – Halászana
Hala magyarul ekét jelent, mivel a gyakorlat formája az ékéhez hasonlít.

halasana2

Első változata

Feküdjünk hanyatt. A karunkat nyújtva és lefelé fordított tenyérrel tegyük a combunk mellé. Végezzünk mély belégzést, összezárt lábunkat erősen feszítsük meg, majd emeljük fel anélkül, hogy a térdünket behajlítanánk. Támaszkodjunk erősen az alkarunkra, és a csípőnk megemelésével a lábunkat az arcunk felett eresszük hátra a fejünk mögé a talajra. A hátunkat a tarkónktól a csípőnkig feszítsük meg. Az állunkat szorítsuk a mellkasunkhoz. Lassan, kimérten mozogjunk.

Kezdetben az összehangolt mozgásra, és a forma helyes kialakulására figyeljünk. Koncentráljunk a tarkóra, a pajzsmirigyre, a hátgerinc háti és ágyéki szakaszára és a köldök tájékára. Lábemeléskor lélegezzünk be, s a testtartás kialakítása után tartsunk néhány másodperces légzési szünetet. Visszatérünk hanyatt fekvésbe és közben kilégzünk. A gyakorlatot 3 percig végezzük (a gyakorlat csaknem azonos a félgyertyával).

Második változata

Végrehajtásakor tegyük a kezünket a tarkónk alá és az ujjainkat fűzzük össze. A gyakorlat hatása fokozódik, mivel a csípő fenntartását már nem segítjük kézzel.

Harmadik változata

Végezzünk ekeállást, és a két lábunkat térdben behajlítva húzzuk hátra a két fülünk mellé. Ezt az állást térd-fül-állásnak is szokták nevezni.

Végrehajtásához a hasizmok, valamint a csípő- és lábizom teljes ellazulása szükséges. Ez az „összecsomagolt” helyzet kellemes, pihentető hatású. Figyelmünket fordítsuk a hasi és az ágyéki területre. A két izomcsoport ellentétes hatás alatt van. A lumbális rész maximálisan megfeszül, a hasizmok pedig teljesen laza állapotban vannak, közben könnyen, erőltetés nélkül lélegezzünk. 1-3 percig gyakorolhatunk.

Negyedik változata

Kivitelezéséhez erőteljes izomzat, a függesztő öv (váll, lapocka, kulcscsonti rész és a nyakcsigolyák) ízületeinek lazasága szükséges.

Először az eke első változatából próbáljuk végrehajtani. Karunkat a talajon hagyva, csípőnket maximálisan eresszük a függőleges mögé, s közben lábunkat vigyük a lehető legmesszebbre a fejünktől. Lábunk és az ágyéki rész vonala megközelítően egyenes legyen. A gyakorlat végrehajtása közben erősen megfeszülnek a széles hátizmok, a mellizmok, és a hasizom tónusa is erőteljessé válik.

Ötödik változata

Kezdhetjük a gyakorlatot tarkóállásból is. Ilyenkor karunkat hagyjuk a talajon, és csípőből enyhén hajoljunk a talaj felé, míg a lábunk azt eléri. Nagyszerű hatását elsősorban a gerincoszlopon érezzük.