Ezért kell édesburgonyát enned!

A változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás a legfontosabb összetevője az egészséges életnek és a jó közérzetnek. A tápanyagoknak kitűnő forrása, ezért segít elérni az egészséges életmód terén kitűzött céljaidat, az édesburgonya!

Egész évben fogyaszthatjuk, mivel rengeteg fontos tápanyag található benne. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy az édesburgonya magas antioxidáns tartalommal, gyulladáscsökkentő hatással és betegségek ellen hatékony összetevőkkel rendelkezik.

Az édesburgonya tápértéke:

  • Antioxidánsok: a narancsszínű édesburgonya karotinoidokat tartalmaz, melyeket béta-karotinnak hívunk. Ezek természetes festékanyagok, melyek a növény élénk színét adják. A béta-karotin antioxidánsként is működik, harcol a sejteket pusztító szabadgyökök ellen, hatékony az oxidációs folyamatokkal szemben, melyek korai öregedést és krónikus betegségeket idéznek elő. A béta-karotin segíti az immunrendszer működését is. Csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát. Az édesburgonya rendszeres fogyasztásával bőrünknek is jót teszünk. A-vitamin tartalma miatt hatékony a gyulladásokkal szemben, segít elpusztítani azon kórokozókat, melyek az akné és a pattanások kialakulásáért felelősek.
  • B6-vitamin: Ez a vitamin csökkenti a homocisztein szintjét a szervezetben. Ez a kémiai anyag szorosan kapcsolódik a krónikus, degeneratív betegségek kialakulásához, mint a stroke és a szívroham.
  • C-vitamin: Az édesburgonya kitűnő forrása a C-vitaminnak, ami csökkenti a megfázás, az influenza és más kórokozók általi betegség valószínűségét. Bár nem annyira közismert, ennek a vitaminnak fontos szerepe van a fogak egészségében, a kollagén termelődésben, az emésztésben és a vérsejtek képződésében. A C-vitamin életfontosságú tápanyag, mely képes helyreállítani a bőr épségét és rugalmasságát. Segítségével a stressz is könnyebben kezelhető.
  • Kálium: Alapvető elektrolit, ami segít szabályozni az idegi jeleket és a szívverést. Mint bármely más elektrolit, a kálium is fontos szerepet tölt be számos fontos folyamatban, mint a vesék működése, a duzzanatok, gyulladások legyőzése, az izomösszehúzódások.
  • Magnézium:  A magnézium leginkább közismert hatása, hogy segít legyőzni a stresszt és oldani a feszültséget. Létfontosságú összetevő, mely elősegíti az artériák, a vér, a csontok, a szív és az izom egészségét és működését. Sajnos az emberek 80%-a magnézium hiányban szenved.
  • Vas: Az édesburgonya vasat tartalmaz, mely segíti az energia termelődését, meghatározó szerepet játszik a vérsejtek termelődésében, a stressz ellen és az immunrendszer egészséges működésében.
  • D-vitamin: Alapvető tápanyag, melynek mindennapos pótlása elengedhetetlen a megfelelő immunműködésben. A D-vitamin nemcsak tápanyag, de egyben hormon is, melynek legjobb forrása a napfény. A szezonális affektív zavarnak nevezett betegség nagyon gyakori azok között, akik nem kapnak elegendő napfényt, azaz D-vitamin hiányosak.

Az édesburgonya egyéb előnyei:

  • Természetes cukrokat tartalmaz, melyek lassan szívódnak fel a véráramban. Ez a folyamat rendszeres energiatámogatást biztosít a szervezetnek és segít elkerülni a vércukorszint hirtelen megemelkedését, majd lezuhanását, mely súlygyarapodáshoz és fáradtsághoz vezet.
  • Az édesburgonya olyan összetevőket is tartalmaz, melyek harcolnak a rák ellen. Magas karotinoid tartalma csökkenti a rák kockázatát és megelőzi a korai öregedés jeleit.