Finnországban ezt értik osztályterem alatt

Ahogy a mondás tartja: ahány ház, annyi szokás. Természetes jelenség, hogy különböző országok más és más módon képzelnek el olyan fontos ügyeket, mint például az oktatás. Mindezek mellett is meghökkentőnek hathat magyar szemmel az a videó, ami egy finn osztályteremben készült, a különbségeknek se szeri, se száma. Jól mutatja az északi ország oktatási rendszerének különlegességét, hogy a felvételt már több, mint 1 millióan látták.

Az említett felvétel egy Helsinkitől északra található kisváros, Jyvaskyla keresztény iskolájában készült, ahol a diákok közül néhányan a szekrény tetején, illetve a földön foglalnak helyet, van, aki egy függőágyban heverészik, de akad, aki szobabiciklizik az órán, vagy épp a bordásfalról lógva figyeli az eseményeket – írja az index.hu. Ezek után szinte említésre sem méltó, hogy legtöbbjük cipő nélkül, zokniban vesz részt az órán.

Jukka Sinnemaki, az iskola tanára a videóval kapcsolatban azt mondta, hogy:

„A mi felfogásunk szerint a biztonság, a bizalom, a motiváció, az alázat, és a barátság a legfontosabb a diákok számára. Országunk elképzelése szerint a versengés sokadrangú, a lényeg az, hogy gyermekeink megtanuljanak embernek lenni, és tanulni.”

Sinnemaki hozzátette: Mivel a gyerekek szociális életének döntő többsége az iskola falain belül zajlik, a legfőbb prioritás az, hogy ott a lehető legjobban érezzék magukat.