Van egy iskola a jászságban, ahol tantárgy lett a lótartás és a lovaglás

Az elmúlt években a lovasoktatás egyik legfontosabb központjává vált a Jászalsószentgyörgyi Lovas Centrum és Magyar Udvar. Olyannyira igaz ez, hogy pár évvel ezelőtt a helyi általános iskolában bevezették a nemzeti lovaskultúra névre hallgató tantárgyat, a következő tanévtől pedig folytatódik a lovaglás tanítása is.

Katona Béla, a lovarda vezetője így nyilatkozott a témában:

“Az iskolában a harmadikosok és a negyedikesek hetente háromszor, a testnevelésóra keretein belül tanulnak lovaglást. A lovaskultúra oktatása során elméleti képzést is kapnak, kezdve a ló felépítésétől egészen odáig, hogy hogyan kell ápolni, gondozni az állatot. Természetesen a takarmányozással kapcsolatos ismereteket is átadjuk a diákoknak. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek kapcsolatba kerüljenek a természettel és az állatokkal, ennek segítségével pedig szabadidejük is hasznosabban, egészségesebben telik el.”

A lovaglásnak és a lótartásnak rengeteg pozitív hatása ismert. A lovaglás fejleszti a mozgáskészséget, az egyensúlyérzéket, a lovakról való gondoskodás pedig felelősségteljesebbé teszi a fiatalokat. Az utóbbi években egyre nagyobb igény mutatkozott a sérült gyermekek lovasoktatására is.