Franciaországban így szoktatták le a gyalogosokat arról, hogy a piros jelzés alatt haladjanak át a zebrán. Bárcsak nálunk is ez lenne…

Nem olyan régen Franciaországban egy felettébb érdekes és tanulságos kísérletet hajtottak végre.

Nem titok, hogy sokan mennek át az úttesten a lámpa piros jelzése ellenére, ha éppen nincs autó a közelben. Viszont sokszor az emberek nem számolnak azzal, hogy autó kihajthat az utca gyakorlatilag bármelyik sarkáról.

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy észérvekkel próbálják meg elmagyarázni, miért is helytelen és veszélyes a piros tiltást figyelmen kívül hagyni. Viszont, mivel az észérvek nem hatnak ez emberek többségére, így az ösztönök segítségével próbálnak hatást gyakorolni az emberekre.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

Valóban: ha egyszerűen nem lehet megmagyarázni az embereknek, hogy a közlekedési szabályok megsértése veszélyes, akkor, ha megijesztjük őket, abból tanulnak!?

Ezt jól kieszelték, az biztos! De mit is?

Képzeljük el a következő helyzetet: anélkül, hogy meggyőződtünk volna arról, hogy az út valóban szabad-e, megkezdjük az úton való átkelést abba az irányba, ahová utunk vezet. Aztán egyszer csak hatalmas fékcsikorgás!

Természetesen mindenki reakciója erre gyors és heves. És most képzeljük el, hogy ezt a reakciót egy kamera veszi fel. és nem csak felveszi, de fanyar, grimasszal teli arcunkat a közlekedésbiztonsági plakátokon láthatjuk viszont ezzel a felirattal: „Ne kockáztassa életét!”

Te hogyan gondolod, újra átmennél a piroson egy ilyen sokkoló élmény után?

Nézzed meg ezt a videót, hogy is történt mindez:

Ezekután mindig tartsuk be a közlekedési szabályokat, hiszen ahogy a videóban – helyesen – elhangzott: ez a mozdulat lehet az utolsó az életedben!

Mindenképpen oszd meg ezt a videót a családtagjaiddal, barátaiddal, ismerőseiddel is!