Ha a gyermekek nevelésénél ezt a 10 szabályt betartjuk, akkor jövőnk jó kezekben van!

Élvezzük a gyermeknevelést és a gyermekek gondozását. Minden nap és minden percben!

A gyermek az életünk értelme, boldogságot és mosolyokat varázsolnak a mindennapokba.

De a gyermekek nevelése egyszersmind egy nagyon felelősségteljes és fontos munka is. Sokkal fontosabb, mint a karrier-törekvéseink és az előrelépési lehetőségeink a céges szamárlétrán. Hogy miért? Azért, mert az emberiség jövője attól függ, mennyire végzünk jó munkát a gyermeknevelésben. Valójában mindannyian helyettesíthetők vagyunk, legyen szó az irodáról vagy a gyárról, vagy egyéb munkahelyről, semmi rossz nem fog történni, ha nem leszünk ott. De otthon, a családban a szerepünket helyettesíteni lehetetlen. Az anya és az apa alakítják ki a jövő személyiségét. Tőlük függ, hogy mennyire boldog lesz a baba, és képes lesz-e aztán más embereket is boldoggá tenni.

A modern világban a gyermekek nevelése még nehezebb, mint amilyen régen volt. Még a legbékésebb és legboldogabb időkben is, ez továbbra is egy nagyon nehéz feladat és állandó stressz. De őszintén hiszem, hogy megérted, milyen szerencsés vagy az életben, hogy felnevelhetsz egy gyermeket. Hiszen kiérdemelted ezt a munkát! A legfontosabb munkát, ami csak a földön létezik!

Ezt a munkát betölteni igazán hatalmas megtiszteltetés és még nagyobb öröm. Végül is lehetőséged van arra, hogy megváltoztassad világunkat, oktatva azokat, akik a holnapot még jobbá teszik. Akárki is vagy: apa, anya, nagymama, nagyapa vagy csak egy családtag, megkapod a szentség ezen kulcsait: egy kicsi ember nevelésének feladatát.

Egyáltalán nem mondom, hogy minden alkalomra és minden szituációra kész receptek vannak és minden kérdésre megvan az előre leírt válasz. Minden alkalommal, amikor saját döntéseidet kell hogy meghozzad, választanod kell, kételkedni fogsz, hibákat vétesz, kijavítod a hibáidat, és persze élvezni fogod az első sikereket… Ezt nevezzük nevelésnek. És a nevelésnek, amint bizonyára tudod, nincs axiómája.

Mert hiszen mindannyian különbözünk egymástól, és minden gyermek különbözik a másiktól. Egyszóval: nincs két egyforma gyermek. Azonban vannak olyan alapelvek, amelyeket minden felnőttnek be kell tartania. Ellenkező esetben soha nem fog sikerülni nekik boldog és kedves embereket nevelni. És nem titok, hogy csak ilyen emberek hozhatnak jót és boldogságot az eljövendő világunkba.

Semmiképpen nem állíthatom, hogy minden felnőttnek szigorúan be kell tartania az alább olvasható 10 szabályból álló listát, különben gyermekeik valamilyen módon „másként” nőnek fel. De biztos vagyok benne, hogy te magad nagyon sok hasznos és gyakran egyszerűen nagyszerű dolgot fogsz találni az alábbi összeállításban. Csak próbáld meg legalább egy ideig betartani az egyes szabályokat és meglátod, mennyire hasznosak!

1. Mindig kérjünk bocsánatot a gyermekektől, ha hibát követtünk el.

2. Soha ne gondoljuk, hogy okosabbak vagyunk, mint egy gyermek, pusztán azért, mert idősebbek vagyunk.

3. Ne felejtsük el minden alkalommal megköszönni a gyermekeknek, amikor valami jót tesznek nekünk vagy másoknak.

4. Mindig ismerjük be a hibáinkat, és tegyük ezt nyíltan és őszintén.

5. Nagyon figyelmesen hallgassuk meg gyermekeinket, függetlenül attól, hogy fáradtak vagyunk egy nehéz munkanap után. Soha ne hagyjuk őket figyelmen kívül vagy toljuk el őket magunktól.

6. Ügyeljünk arra, hogy ésszerű korlátokat állítsunk fel nekik, a jó viselkedés szabályozására.

7. Legyünk mi a példák a gyermekünk számára – mindenben.

8. Tanítsuk meg nekik a türelmet, a kedvességet és a szeretetet.

9. Magyarázzuk el a gyermekeknek, hogy minden cselekedetüknek és tettüknek jó vagy rossz következményei vannak.

10. Élvezzük a gyermeknevelést és a gyermekek gondozását. Minden nap és minden percben. Ne felejtsük el: a gyermekkori idő nagyon gyorsan tovaszáll, és a mi feladatunk az, hogy szabadon engedjük a „kismadarunkat”, hogy szabadon, önállóan és függetlenül repülhessen. Mert ők csak vendégek az életünkben. A legfontosabbak. Legkedvesebbek és legdrágábbak. És csak tőlünk függ, hogy repülnek ki a családi fészkünkből.

Ez a lista csak emlékeztető arra a felelősségteljes és fontos munkára, amelyet mindannyian elvégzünk, amikor a gyermekünket neveljük. És ha másképp csinálnánk valamit, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy rossz szülők vagyunk. Remélem, sok hasznos dolgot olvastál ezen a listán. És miután ezt megtetted, osszad meg más szülőkkel is. És akkor jövőnk egészen biztos jó kezekben lesz!