Hát szegény ember úgy tüzel, ahogy tud – Ez a Lajos bácsinak a tanácsa

Volt a faluban egy ember, a Lajos, aki elmondta, hogy hogyan lehet gyorsan begyújtani a kazánba, ha vizes a fa:

– fel kell vágni nagyon apróra egy valamekkora száraz tönköt. ennek a felét berakni a kazánba, erre használt ruhákat tenni, amelyeket beáztattunk fáradt étolajba, aztán egy kétliteres PET-palack fejét levágni, megtölteni olajos fűrészporral. Aztán mehet rá bármilyen háztartási szemét, amely műanyag és papír, aztán a száraz aprított fa másik fele, aztán a vizes fa. Lajos megesküdött rá, hogy ez így olyan jó 45 perc alatt felforrósítja a radiátorokat.

Ez a Lajos bának a tanácsa! De bizony a vizes fa nehezen kap lángra. Nem egyszer fordult elő, hogy hiába volt alatta jó parázs, az csak senyvedt, lángra se kapott, gőzölt, aztán amikor visszamentél egy óra múlva, szinte ugyanúgy volt, ahogy ráraktad, alatta meg a parázs kialudt.

Így lehet olyan kéményt létrehozni, ami akkor sem dől le, ha már az összes tégla kifagyott belőle. A belső oldalán lerakódó korom összetartja.

Nem ilyen bonyolult a vizes fa kérdése. az a fa, amit a fuvarosok hoznak, télen-nyáron vizes, mert csak. valójában szállítás és mérlegelés előtt jól meglocsolják, hogy nehezebb legyen, kevesebbet kelljen adott összegért leszállítani. röviden, lopnak.

Ebben az a legrosszabb, hogy ilyen tanácsokra van szükség 2019-ben, ha az ember nem akar megfagyni az EU egyik tagállamában (Ez persze jól hangzik, de valahogy a kocsmák faluhelyen mégis teli vannak. arra jut pénz, csak tűzifára nem) Aha, szilveszterkor a falusi benzinkúton 3 helybéli kb 100.000 forintot költött kaparós sorsjegyre, amíg a kávét ittuk.
Biztos vannak, szegények is, de pillepalackkal csak a tróger fűt. És ugye, mi volt a pillepalackban előtte?

Unokatesoméknál vidéken családi házas környezet. A szomszéd bontásból kiszedett, festékes! ajtó és ablakkeretekkel tüzel. A szél meg féjük hordja a füstöt. Rohadt büdös is. Volt bejelentés a jegyzőnek, a Tűzoltóságnak, senki le se szarta.

(disqus by/szamantajuing)

És akkor most a valóság:

Mi az: évente több ezer magyart öl meg, és Putnokon is ez van éppen?

Évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet a légszennyezettség Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) saját és az Egészségügyi Világszervezet számításaira hivatkozva vasárnap az MTI-vel. Tovább »»»

Továbbra is borzasztó a levegő minősége Észak-Magyarországon több helyen

A Miskolc-Kazincbarcika vonalon és Salgótarján környékén egészségtelen a levegő, Putnokon veszélyes, de Eger, Nyíregyháza és Szolnok térségében sem jó a helyzet. Tovább »»»

Négy magyar városban már egészségtelennek minősítették a levegő minőségét

Az északi és az északkeleti országrészben több helyen is romlott a levegő minősége a magas szálló por (PM10) tartalom miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint. Tovább »»»