Házi babapiskóta

Bátran merem ajánlani, mi nagyon sokszor sütjük, lehet rákenni lekvárt, csokikrémet, de magában is nagyon finom. Sőt, ha olyan sütit készítünk, amibe babapiskóta kell, ott is megállja a helyét.

A szalalkáli csak forrón érződik, amikor kiveszem a tepsit a sütőből, főleg a kissé szúrós illata. Amikor már kihűl a babapiskóta egyáltalán nem érződik sem az íze, sem az illata a szalalkálinak.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 4 egész tojás
  • 15 dkg kristály cukor
  • 8 dkg vaj, vagy margarin
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. szalalkáli (15 g) (Az Interspár, Spár áruházban, Lidl, Penny Aldi, Coop és az Azúr üzletben kapható. Kb bármelyik élelmiszerboltban kapható.)

Elkészítés

A szalalkáli és a liszt kivételével a hozzávalókat jó alaposan kikeverjük, legvégül a szalalkális lisztet adjuk hozzá (a szalakálét szárazon keverjük össze a lisztbe). Egy éjszakát a hűtőben pihen, másnap vékonyra sodorjuk, formákra vágjuk és kb. 170 fokon 10-12 percig sütjük. Sok lesz belőle.

A szalalkáli szaga csak a forró sütőből kivéve erős, amikor kihűl a tészta, akkor már nem érződik egyáltalán.

Azért kell a szalalkáli, mert azt a sütés előtt hosszabban pihentetett tésztáknál ajánlják. Amúgy térfogatnövelő szerepe van. A sütőpor azért nem jó ilyen esetben, mert azt akkor kell használni, mikor a tésztát azonnal sütjük az összeállítás után. A tésztába tett sütőpor hosszabb pihentetés esetén összeesik, s nem fejti ki a hatását

Ja, és a forma természetesen lehet csíkokra vágva is, mint a bolti, de szerintem így mókásabb.

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy jól zárható dobozban hetekig eláll.

Hajnalka Molnár konyhájából!

Kunkliné Ildikó: – Isteni lett. Köszönjük hogy megosztottad velünk. 100ftos boltba vettem hozzá ilyen kiszúrót.