Házi praktikákkal megszüntethető a csuklás!

Ha pár perc csuklás után már elegünk van a helyzetből, akkor gondoljunk Charles Osborne-ra, ugyanis ő volt az a férfi, aki a feljegyzések szerint a leghosszabb ideig csuklott. Az iowai férfi 1922-ben kezdett el csuklani és 60 éven keresztül abba sem hagyta. Ez azt jelenti, hogy több mint 430 milliószor csuklott. A lehetőségeihez mérten megpróbált átlagos életet élni, 1982-ben, 88-éves korában hunyt el. Az ennyire hosszan tartó csuklás azonban szerencsére nagyon ritka.

A csukás nem más, mint apró belégzések sorozata. A rekeszizmok ilyenkor összehúzódnak, a felső légutak pedig összezáródnak. A folyamat akaratunk ellenére történik, a rekeszizom ingerlése idézheti elő. A csukás sok mindenre utalhat, akár gyomortúlterheltség, vagy szívburokgyulladás is kiváltatja.

Azokban az esetekben kell valamilyen egészségügyi problémára gyanakodni, ha gyakran fordul elő csuklás, vagy egy napnál tovább tart, ekkor mindenképpen fel kell keresni egy orvost.

Természetes módszerek csuklás ellen:

  • Vegyünk egy mély levegőt és tartsuk vissza a lélegzetünket amíg csak tudjuk.
  • Gargarizáljunk néhány percig hideg vízzel.
  • Lassan kortyolgassunk el egy nagy pohár vizet.
  • A menta, vagy a citromfűtea is segíthet a csuklás megszüntetésében.
  • Azt is mondják, hogy ilyenkor egy hirtelen hátba veregetés is megoldás lehet, a lényeg, hogy megijedjen a csukló személy.

Az orvosok általában azt javasolják, hogy aki csuklik, lélegezzen papírzacskóba, mert a széndioxid csökkentheti a kellemetlen folyamatot. A műanyagzacskók nem alkalmasak erre a célra! Ha a csuklás a természetes módszerektől nem múlik el, akkor az orvos általában valamilyen nyugtatót ír fel.