Hihetetlen milyen egyszerű módszerekkel kezelhető a bütyök!

A bütyök a kényelmetlen, túl szoros cipőtől alakul ki. Manapság sokakat érint ez a probléma, de ha időben észrevesszük és kezeljük, megszabadulhatunk tőle.

A szoros cipő nyomást gyakorol a nagylábujjra, így a benne lévő ízületek megduzzadnak. A bőr pedig keménnyé és vörössé, érzékennyé válik. A lábujj befelé hajlik, ez pedig fájdalmas lehet.

A középkorú hölgyeket érinti leginkább ez a probléma, de fiatal lányoknál is jelentkezhet, ha kényelmetlen cipőt viselnek.

A bütyök házilag több módon kezelhető:

  • Egy lavór forró vízbe tegyünk 1 evőkanál Epsom-sót, vagyis magnézium szulfátot. Vegyünk 20 perces lábfürdőt minden nap.
  • Zuhanyzáskor, hol hideg, hol meleg vizet engedjünk a lábunkra. A váltakozó fürdő is sokat segíthet a fájdalom enyhítésében.
  • Minden este masszírozzuk át a lábainkat levendulaolajjal.

A bütyök ezekkel a módszerekkel jól kezelhető, de ne feledjük, hogy a panasz enyhítéséhez és megszüntetéséhez elengedhetetlen, hogy kényelmes cipőt viseljünk.

Hogyan előzhető meg a bütyök kialakulása?

  1. A túl szoros zoknikat felejtsük el. Válasszunk olyan cipőt, amelyben kényelmesen elférnek a lábujjaink, figyeljünk rá, hogy a nagylábujjunkat ne nyomja a lábbeli.
  2. Amikor tehetjük, járjunk mezítláb.
  3. Fürdés közben mozgassuk, tornáztassuk a lábujjainkat.

A gyermekkorban és fiatalkorban különösen fontos, a mezítláb járkálás, mivel ekkor még fejlődésben van a láb. Fontos, hogy ilyenkor jó minőségű és kényelmes cipőt válasszunk, mert a bütyök nem kerüli a fiatalabb generációt sem! Az orvosok általában már csak műtéti beavatkozással tudnak segíteni a betegnek, ezért nagyon lényeges a megelőzés!