Hogy világos legyen mindenkinek! A legtöbben szeretik, mégsem tudják mi a neve

Eper, vagy szamóca? Tisztázzuk egyszer és mindenkorra!

A legtöbben szeretik, de mégsem tudják igazán mit esznek! Általában a boltok polcain és a piaci árusoknál is téves kiírást láthatunk, mert az eper amit mi eszünk, tulajdonképpen nem is eper.

Miért nem?

Azért mert az eper a fán terem! Az eper az eperfán terem, amit sokan szederfának hívnak, ez is egy helytelen elnevezés, de erre majd később visszatérünk. A legtöbb vidéki településen régen sok eperfát láthattunk, ennek is két fajtája van, a fehér és a fekete eper. Mindkettő termése ehető és elmondhatatlanul finom.

Amit mi a piacon, vagy a boltban veszünk, az nem eper, hanem szamóca. Lehet most azt gondolod, nincs jelentősége minek nevezzük, de az eper és a szamóca között akkora a különbség, mint a körte és a narancs között.

A köztudatban él egy olyan téves elmélet is, miszerint a nagyobb méretű gyümölcs eper, míg a kisebb a szamóca. A félrekeresztelt gyümölcs eredetének története nem tisztázott, így most nem is merülünk bele a találgatásokba. Az azonban biztos, hogy minden valamirevaló kertész, vagy növénykedvelő furcsa szemekkel néz ránk, ha a szamócát epernek nevezzük. A gyönyörű és finom piros gyümölcs, amit mi földieperként szoktunk megvásárolni, tehát szamóca.

Miért nem nevezi senki a nevén?

A legvalószínűbb, hogy azért mert az eper, földieper, kerti eper megnevezések maradtak meg a köztudatban és a legtöbb vásárló nem is értené, hogy miért akarnak neki szamócát eladni, mikor ő tudja, hogy az eper.

Ha még a kedves olvasó nem keveredett össze eléggé a sok elnevezés közepette, akkor térjünk vissza a faeperre, ami nem szederfa, csak sokan annak nevezik. Jellemzően a Dunántúl használják a szederfa elnevezést.

Az eperfa termése az eper. Az egyetlen termés, amit valójában epernek nevezhetünk. A szeder a szederbokron nő, ami egy tüskés közeg és bár lehetnek vastagabb ágai, mégsem fa. A faeper termésének íze is különbözik a szederétől, aminek bár több mint 2000 fajtája létezik, az eperfa akkor sem tartozik ezek közé.

Bárminek is nevezzük, a szamóca, az eper és a szeder is nagyon finom, együnk hát ezekből a csodás gyümölcsökből minél többet és most, hogy mindezt tudjuk, magyarázzuk el az ismerőseinknek is, hogy vélhetőleg egész életükben tévesen használták ezt a három kifejezést.