Hogyan használjunk szőnyeget a konyhában? 3 dolog, amit érdemes mérlegelni

Otthonunk konyhájának kialakítása során nem gyakran jut eszünkbe, hogy egy szőnyeget is elhelyezhetnénk benne, pedig képzeljük csak el, milyen kellemes érzés lenne egy kényelmes szőnyegen álldogálni sütés vagy főzés közben! A hosszú konyhában töltött idő alatt lábaink gyakran elfáradnak a kemény talajon való mászkálástól, de egy puha felület garantáltan javítana a helyzeten. És persze ne felejtsük el azt se, hogy egy kis esti nasiért is szívesebben szaladunk ki mezítláb, ha tappancsaink nem fagyoskodnak a hideg csempén!

Miért érdemes szőnyeget vásárolni a konyhába?

Egy konyhai szőnyeg amellett, hogy kellemesen melegíti lábainkat a napi teendők közben, a helyiség megjelenését is otthonosabbá, barátságosabbá varázsolhatja. Habár konyhánkat elsősorban úgy alakítjuk ki, hogy a sütés, főzés és italkészítés folyamatait tökéletesen kiszolgálja, néhány praktikus, de stílusos dizájnelem sem maradhat ki! A hideg csempék és letisztult konyhai berendezések mellé elkél némi szín és melegség, hogy az ott töltött idő kellemesen telhessen, így egy esztétikus szőnyeg beszerzése mindenképp jó ötlet – egy ilyet pedig az akciós szőnyegek kínálatában olcsóbban is fellelhetünk.

A szőnyegek előnye emellett az is, hogy puha felületük megvédheti a konyhai eszközöket az esetleg sérülésektől. Ha például a pulton való munka közben lelökünk egy poharat, van rá esély, hogy a szőnyeg gyengíti az esést, így a pohár ép marad. Ha viszont a csempére esik, garantált a törés. Emellett az edények leejtéséből fakadó csorbulást is meggátolhatja, sőt a padlóburkolat védelmét is biztosíthatja.

3 tényező, amire mindenképp figyeljünk, amikor konyhai szőnyeget választunk!

Az eddigi információk alapján egyre jobb ötletnek tűnik egy konyhai szőnyeg beszerzése, azt azonban fontos megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy milyen darabot választunk. Néhány szempontot mindenképp mérlegelnünk kell a vásárlás előtt, nézzük is, melyek ezek!

1. Tisztíthatóság

A konyhai sürgés-forgás közepette lehetetlen elkerülni, hogy kiömöljön, felboruljon vagy kiszóródjon valami, így az egyik legfontosabb szempont a szőnyeg kiválasztásánál a tisztíthatóság. Semmiképp sem ajánlott olyan darabot választani, mely hosszú szálakból áll, hiszen ezek közé könnyebben beférkőzhet a szennyeződés és eltávolítása is sokkal nehézkesebb, mint egy rövid szálú, sűrű szövésű verzió esetén.

Az alacsony szálhosszú szőnyegeket egyszerűen átporszívózhatjuk egy-egy apróbb konyhai baleset után, de a makacsabb foltokkal már más a helyzet. A szálhossz mellett így figyelnünk kell arra is, hogy a választott szőnyeg lehetőleg egyszerűen mosható legyen mosógépben is.

2. Kialakítás

Egy konyhai szőnyegnek strapabírónak kell lennie, állnia kell a folyamatos igénybevételt, hiszen több különböző hatás is éri egyszerre. Meg kell birkóznia a jövés-menéssel, a párás konyhai levegővel, a változó hőmérséklettel és az ételfoltokkal is. Napjainkban találkozhatunk több olyan szőnyegtípussal is, melyet speciálisan konyhai használatra készítettek, így érdemes ezek közül válogatnunk. Amellett, hogy ezek a darabok a fent említett igényeknek tökéletesen eleget tesznek, többségük alja gumis borítással van ellátva, így megakadályozzák, hogy a szőnyeg balesetveszélyt előidézve csúszkáljon a padlón.

3. Szín és minta

A szín és a minta kiválasztása több szempontból is fontos. Mivel a szőnyeg nem csak hasznos kellékként, de dizájnelemként is használható, mindenképp figyelnünk kell arra, hogy színvilága passzoljon a konyha stílusához. Megeshet, hogy meglátunk az újságban egy akciós szőnyeget, amibe első látásra beleszeretünk, de nem szabad elhamarkodottan döntenünk, át kell gondolnunk, valóban illik-e az adott helyiségbe.

A választásnál emellett érdemes szem előtt tartanunk azt is, hogy a konyhában számos szennyeződéssel kell szembenéznie a szőnyegnek, így nem tanácsos a világos darabok között keresgélni. A sötétebb felületeken kevésbé látszanak meg a foltok, így az egyszínű verziók esetén ezek között kell kutakodnunk, ha pedig mintás szőnyeget szeretnénk, az aprómintás darabok a legjobbak, hiszen ezek szintén képesek elrejteni a különböző pacákat.

Így illesszük be a konyhánkba!

Konyhánk kialakításától függően több különböző méretű szőnyeg közül is válogathatunk, valamint az elrendezés terén is számos lehetőségünk van.

Ha csőkonyhánk van, a választás viszonylag egyszerű, hiszen az ilyen helyiségekben egy hosszú futószőnyeg mutat a legjobban. Ha igazán esztétikusan szeretnénk elhelyezni egy ilyen szőnyeget, méretét igazítsuk a szabadon lévő padlófelülethez. Hossza igazodjon például a konyhabútor hosszához, valamint szélei távolodjanak el valamennyire a bútoroktól, ne fedje le a teljes területet.

Tágasabb konyha esetén több lehetőségünk is van, ilyenkor nagyban függ az elrendezés a konyhai berendezések helyétől és alakjától. Elhelyezhetünk például egy nagyobb szőnyeget az asztal alatt vagy egy kisebbet a konyhaszekrény mellett, esetleg kombinálhatjuk a kettőt, valamint választhatunk több kisebb szőnyegből álló kollekciót is.

Ha a fenti szempontok mindegyikét figyelembe vesszük a vásárlás során – szem előtt tartjuk a minőséget, a tisztíthatóságot, a színt és a méretet is –, akkor garantáltan megtaláljuk a számunkra tökéletes konyhai szőnyeget. Ha mázlink van, akkor pont az akciós szőnyegek között!