Hogyan lehet a mai világban boldog és önálló gyereket nevelni?

A 21-ik században élő szülők részletesebben odafigyelnek a gyereknevelésre, de bizony sokszor sok hibát követnek el, ma megismertetjük veletek a 7 leggyakrabban elkövetett hibát a modern gyereknevelésben.

1. Túl korán elhitetjük, hogy felnőttek

Egy Amerikában végzett kutatás szerint a 12-14 éves gyerekek több mint fele már kozmetikai cikkeket használ. A kislányoknál így már ebben a korban kialakulhat az a tudat, hogy ő egy kisasszony, egocentrikussá vállhat, képmutató viselkedése lesz, azt fogja gondolni magáról, hogy ő különleges, tehát egészen más véleménye lesz a világról, ami sajnos eltérhet a valóságtól.

2. Az összes kérés teljesítése

Egy új játék a legfontosabb ahhoz, hogy a gyereknek boldog gyermekkora legyen, így gondolják azok a szülők akik túl sok pénzt költenek a gyerekre. Ezzel viszont azt fogják elérni, hogy a gyerek csak az anyagi dolgokkal lesz elfoglalva, így más tulajdonságok mint például az empátia, szánalom idegen dolognak fog számítani egy ilyen gyerek számára és ez felnőttkorára is megmarad benne.

3. Nem érez felelősséget az otthoni dolgok elvégzésére

A felnőttek 82 százaléka elismerte, hogy gyerekkorukban voltak olyan otthoni munkák amit ők kellett elvégezzenek, takarítás, mosogatás, törődés egy háziállattal. A mostani szülők 28 százaléka ad ilyen feladatokat a gyerekeinek, pedig a gyereknek szüksége van rá, mert így önállóbb lesz, jobban fog tudni kommunikálni a családdal a barátokkal és azt is megtanulja, hogy ami az övé arra vigyáznia kell.

4. Félelem a komoly dolgok megbeszélésétől

Válás, halál, költözés egyik városból a másikba, az ilyen dolgokat minden szülő saját maga dönti el, hogy megbeszéli e a gyerekével. Van olyan szülő aki attól fél, hogy a gyerekét trauma éri. A gyerekek azonban már 4 éves korukban kezdik érteni azt, hogy a halál egy visszafordíthatatlan dolog ezért a szülők hallgatása erről a témáról csak nagyobb károkat okozhat a gyerek lelkivilágában. Amikor majd egy olyan dologgal fog találkozni az életben amely kellemetlen lesz a számára akkor azt nem fogja tudni, hogyan kezelje, hogyan lépjen túl rajta. Egy egészséges személyiség meg kell tapasztalja a negatív dolgokat is.

5. A kockázati tényezők kizárása

A mai modern világban a szülők nem igazán engedik meg a kisiskolásnak, hogy reggel egyedül menjen és délben pedig egyedül jöjjön haza az iskolából ami érthető is csak nem kell túlzásba vinni. A pszichológusok nemrég megállapították, hogy ha egy gyerek nem találkozik olyan problémákkal amit meg kell oldania akkor félős lesz és komplexusai lesznek.

Egy példa, a gyereknek megtiltják a kerékpárral történő közlekedést azért, hogy megóvják az esésektől. A tinédzser nem igazán találkozhat az ellenkező nemmel azért, hogy a szülők megóvják őt a csalódásoktól. Ahhoz, hogy egészséges felnőtt váljon belőle meg kell élnie a negatív élményeket is. Vigyázzunk a gyerekeinkre, de kell tudnunk, hol van a határ.

6. Túlféltés

A mai édesanyáknak több idejük van a gyereknevelésre ezért sok esetben túlságosan is féltik a gyerekeiket. Ebből viszont az következik, hogy a gyerek nem fogja tudni megoldani egyedül a problémáit és boldogtalan lesz.

7. Gyenge vezetés a szülők részéről

A szülők nem mindig tudják meghúzni a saját határaikat, félnek kimutatni az erősségüket mert azt mondják, hogy ó hát csak egy gyerek. A szülő nincs megelégedve azzal, hogy a gyerek mennyit költ hetente, haragszik, de azért mégis odaadja a gyereknek ugyanazt a pénzösszeget.