Hogyan mentsük meg az elhervadt orchideát?

Az orchidea a kedvenc virágaink közé tartozik, ezért ajándéknak is megfelelő, csak sajnos sokan nem tudják, hogyan kell helyesen gondozni.

Sokak számára az orchidea kényes virág, pedig ha odafigyelünk rá, akkor rájövünk, hogy nem is olyan bonyolult a gondozása. Az orchidea szereti a fényt, ezért olyan helyre tegyük, ahol kap elég fényt, de nem égetik a napsugarak. A legkedvezőbb számára az átlátszó cserép, de semmikép se ültessük át túl gyakran, mert az nem lesz jó hatással az orchideára.

Ha az orchidea hirtelen hervadni kezd, akkor ennek az egyik oka lehet a sűrű öntözés, mert amikor a növény túl sok vizet kap, akkor az megakadályozza az oxigén bejutását a gyökerekbe. Ezenkívül a túl sok nedvességtől elrothadnak a gyökerei.

Az első jele annak, hogy a növény túl van öntözve a leveleken látható, ilyenkor a levelei egyre nehezebben fejlődnek és megsárgulnak. Ha az orchideának még van egészséges gyökere, akkor ebben az esetben megmenthetjük az elpusztulástól.

Mit kell tennünk, hogy megmentsük az elhervadt orchideát?

– fordítsuk az oldalára a cserepet, amelyben a növény van azért, hogy tudjuk kivenni belőle a gyökereket, majd tisztítsuk le róla a földet.
– vegyünk elő egy metszőollót, fertőtlenítsük, vágjuk le vele az elrothadt gyökereket.
– tisztítsuk meg kívül, belül alaposan a cserepet amelyben az orchidea volt és a tányért is, amely a cserép alatt volt,
– vegyünk elő egy szitát és ezen keverjük össze az orhideának előkészített speciális földet vízzel, majd hagyjuk, hogy a fölösleges víz lecsorogjon.
– tegyünk a cserépbe 3 centiméternyit a vizes földből, helyezzük bele a növényt, a végén pedig tegyünk komposztot a gyökereire.
– tegyük az orchideát a megszokott helyére és vigyázzunk, hogy csak akkor öntözzük meg, amikor az első réteg föld száraz.

Azért, hogy az orchidea ne hervadjon el, figyeljünk oda hogyan öntözzük, pontosabban nyáron hetente, télen pedig 10 – 11 naponként is elég.

Ha szeretnétek, hogy az orchideátok hosszú ideig egészséges maradjon és gyakran virágozzon, akkor tegyétek olyan helyre ahol fényt kap és öntözzétek helyesen!