Hogyan válasszunk molinót? Négy szempont, amelyet érdemes figyelembe venni

jolnyomjuk

Amikor a saját vállalkozásunkhoz, egy általunk megálmodott és felépített márkához keresünk logót vagy tervezünk molinót, az mindig nagy lépés, és több egy egyszerű kihívásnál, hiszen nem csak szakmailag kötődünk a feladathoz. Amikor pedig viszontlátjuk a kész grafikát vagy terméket, az kézzelfogható nyoma egy megvalósult álomnak. Éppen ezért fontos, hogy alapos tervezés előzze meg a nagy mű létrejöttét. De mégis hogyan találjuk meg a megfelelő molinót?

A megoldás előnyei

Annak ellenére, hogy a marketing terén (is) jelentős teret nyert az online platform, és a vevők nagy részét általában itt lehet megnyerni, az offline elemek még mindig rendkívül fontosak a brandépítésben. Ez egyszerűen azért van így, mert egy vállalkozás kézzelfogható, valóságban helyet kapó nyomai erősítik a potenciális vevőkben a profizmus, a biztonság, a stabilitás és a szakmaiság tényezőit.

Egy molinó kapcsán ezért fontos részletesen megtervezni, milyen üzenetet szeretnénk közvetíteni, valamint mely eszközökkel szeretnénk ezt elérni. Sokszor ugyanis egy érdeklődő az első benyomását ezekről a plakátokról szerzi meg. Nézzük, melyek a legfőbb szempontok a választásnál!

Négy szempont a jól működő molinóhoz

A tervezésnél vegyük figyelembe a szakmai célokat, de közben ne feledkezzünk meg arról sem, miképpen hat ránk egy-egy molinó az utcán, üzletsorok között sétálva, vagy épp egy rendezvényen megfordulva. Ahhoz, hogy adott területen hitelesen tűnjünk fel, számolnunk kell az üzleti tényezőkkel, de engednünk kell az emberi benyomásainknak is.

Típus és méret

Az első lépés meghatározni, hogy milyen környezetben használnánk elsősorban a molinónkat, ez ugyanis befolyásolja a választott alapanyagot, valamint a méretet is. A különböző típusok eltérően állhatnak ellen az időjárási viszontagságoknak, más-más tűzvédelmi besorolásba tartoznak, valamint másféle anyagvastagságúak. Éppen ezért kell tudni, hogy kültéren, beltéren, zsúfolt vagy tágas helyen lesz majd fontos szerepük. Emellett jó tisztázni: állandó helyet kapnak, vagy mobilisnak kell lenniük.

A méret kapcsán szintén számos lehetőség áll rendelkezésünkre, valamint választhatunk a vízszintes vagy függőleges típusok között is. Érdemes elsőként ezeket az alapvető tulajdonságokat meghatározni, és csak ha megtaláltuk a válaszokat az említett kérdésekre, akkor nekiállni a tartalmi tervezésnek.

Színek és formák

Mivel a vállalkozásunk logója biztosan felkerül a plakátra, előbb azt kell végiggondolnunk, ezt milyen nagyságban akarjuk viszontlátni, valamint azt, hogy milyen arányban akarunk építeni a logó meglévő színeire. Ha nem akarjuk a logó árnyalatait alkalmazni – például mert túl azok túl élénkek, vagy épp ellenkezőleg, nem elég figyelemfelkeltőek –, akkor válasszunk ezekkel harmonizáló színeket.

A formák terén is visszahozhatjuk a vállalkozással kapcsolatos szimbólumokat, akár a szöveg elhelyezésekor vagy a tér felosztásakor. Ezt azonban alaposan dolgozzuk ki, ha szükséges, kérjünk szakmai segítséget, hogy semmiképpen ne alkossunk túlzsúfolt, vagy zavaros összképet.

A fő üzenet

Határozzuk meg, milyen mértékű információt osztanánk meg a molinón. A cél a figyelemfelkeltés a vállalkozásunk iránt, vagy inkább pontosabb informálás az érdeklődők számára?

Amennyiben az első a feladat, dolgozhatunk kevesebb, nagyobb méretű szöveggel, esetleg egy mottóval, amely megragadja az arra sétáló figyelmét, emlékezetesség teszi az adott céget, szolgáltatást. Ebben az esetben is ügyeljünk arra, hogy elhelyezzük a legfőbb kapcsolattartási módokat, hogy a potenciális vevő utánunk tudjon nézni akár majd otthonról is. Amennyiben inkább részletesen informálnánk, alkalmazhatunk több szöveget, azonban ezt is mértékkel és jól átgondolt elhelyezéssel tegyük. Törekedjünk a harmonizáló betűtípusokra, a jól tagoltságra, az átlátható rendszerezésre.

A nyílt kommunikáció

A molinónkat legyártó cég célja is az, hogy minél elégedettebben távozzunk, miután kézbe vettük a közös munka gyümölcsét. Éppen ezért ne féljünk nyíltan beszélni: nyugodtan kérdezzünk rá minden apró részletre, ellenőrizzünk, egyeztessünk minden döntést többször, és kérjünk tanácsot azzal kapcsolatban, mely tényezőket érdemes mérlegelnünk a gyakorlati tapasztalatok alapján. A molinónk cégünk tükre: azt hivatott leképezni, amin sok-sok energiával dolgoztunk, éppen ezért fontos, hogy a magunkénak érezzük.

Helyezzük el okosan!

Amennyiben elkészült a vágyott molinó, már az eredményt látva könnyebb foglalkoznunk a lehető legmegfelelőbb elhelyezéssel. Ügyeljünk arra, hogy jól látható térben kapjon helyet a reklámfelületünk. Legyen harmonikus a környezettel, de közben nem árt, ha egy kicsit ki tud tűnni. Fordítsunk figyelmet a stabil, profi elhelyezésre, és ügyeljünk a molinó tisztaságára is, hiszen az ügyfelek számára ez is a profizmus fontos jele. Amennyiben a fenti tanácsokat betartjuk, biztos, hogy az elkészült molinó nem csupán számunkra hoz szép pillanatokat, hanem a vállalkozásunkat is hozzásegíti azokhoz az előnyökhöz, amelyeket várunk.