Idei elsők… ❤️ Bejgli

Sok éve sütöm már, e szerint a recept szerint a bejglit. Az egyik legfinomabb, amivel találkoztam. Többen megosztottátok már ezt a receptet az igaz, de most megteszem én is.

A tészta hozzávalói ( 6 rúdhoz)

90 dkg liszt,25 dkg margarin, 12,5 dkg zsír,10 dkg porcukor,2,5 dkg élesztő,1 dkg só,2 db tojássárgája, 1 dl hideg cukormentes főzőtejszín, 2 dl hideg víz

A tésztát összeállítjuk, az élesztőt csak belemorzsoljuk, nem kell keleszteni. A tésztát osszuk 6 egyenlő részre,gömbölyítsük és tegyük a hűtőbe 20 percre. 20 perc után kb 20×25 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát és töltjük.

Töltelék: 85 dkg darált dió vagy mák, 0,5 kg cukor, 0,5 liter víz, 15 dkg zsemlemorzsa vagy darált keksz. (Én kekszet szoktam) Ízesíthetjük vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal. A diósba mazsolát szoktam tenni, a mákosba aszalt vörös áfonyát. A vizet felforraljuk a cukorral, majd hozzáöntjük a többi összetevőt,jól elkeverjük és teljesen kihűtjük. Ha 3-3 bejglit csinálunk, a mennyiségek feleződnek.

Megtöltjük a bejgliket, feltekerjük és tepsibe tesszük.(Mindig estére szoktam megcsinálni, ha egy rúd kész egyből viszem ki a hidegbe, soha nem hagyom állni meleg helyiségben.) Mikor megtöltöttük, lekenjük tojássárgájával, majd várunk száradásig, akkor a fehérjével. Egész éjszaka pihennek a hűvös helyen. Reggel a sütőt bemelegítjük és csak akkor hozom be az első tepsit. megszurkálom az aljáig és mehet a sütőbe. Szép fényes pirosra sütjük.

Andrea Cziráné Nagy konyhájából!

Dominika Végvári
Nem muszáj egy éjszakát hagyni állni. Az a lényeg megtöltés feltekerés után lekened tojássárgájával megvárod míg rászárad alaposan mindenhol (szobahőmérsékleten) majd lekened tojásfehérjével és ezt is meg kell várni míg ez is teljesen alaposan mindenhol megszárad rajta (hűvős helyen, pl ablak elé rakod és kinyitod az ablakot) ez után süthető 🙂 ha halaposan megszáradt rajta a kenések akkor lesz szép fényes repedezett a bejglink 🙂 (egy cukrász, tanultam és csináltam sokat)

Adrienn Sòs
Tavaly ezt a receptet csináltam meg, soha nem ettem még ilyen finom bejglit mint akkor. Idén is ezt fogom csinalni 😍