Kaliforniában a kisállatkereskedésekben már csak megmentett, menhelyről származó kutyákat, cicákat és nyulakat lehet vásárolni!

A kaliforniai kisállatkereskedésekben már csak olyan kutyákat, cicákat és nyulakat lehet árusítani, amelyek menhelyről származnak, vagy más állatmentő szervezetektől. Az a kisállatkereskedés, amely ezt nem tartja be, 500 dolláros büntetést kockáztat, állatonként – írja a CNN amerikai hírcsatorna.

A szabály január 1-től lép életbe, a kisállatkereskedők kötelesek igazolni minden állat származási helyét, különben bírságokkal sújtják őket.

A „Pet Rescue and Adoption” törvényt Patrick O’Donnell mutatta be, Jerry Brown, kaliforniai kormányzó pedig aláírta, 2017 októberében. A magánszemélyek a továbbiakban is vásárolhatnak kisállatokat, magánszemélyektől, de a kisállatkereskedések csak megmentett állatokat értékesíthetnek.

Kalifornia az első állam, ahol ezt a törvényt bevezették! O’Donnell a törvényt „nagy győzelemnek” titulálta, amely sok négylábú barátunk életét megmentheti. Ez az adófizetőknek is kedvez, mivel éves szinten 250 millió dollárt fordítottak az állatmenhelyekre és az eutanáziára.

A törvény kimondja, hogy kisállatkereskedés, csak menhelyről, vagy más állatmentő szervtől származó kutyát, macskát és nyulat értékesíthet

A kereskedések kötelesek nyilvántartást vezetni arról, honnan származnak a náluk lévő állatok. A nyilvántartásban fel kell tüntetni minden olyan kutyát, cicát és nyulat, amelyet a bolt az elmúlt egy évben értékesített, vagy helyet biztosított a számára.

A kisállatkereskedések hozzáférést kell biztosítsanak a nyilvántartáshoz, az állatmentő szervek számára. Az állatvédők szerint a tenyésztőktől származó állatokat sokszor embertelen körülmények között tenyésztik, amelyek az állatok egészségre is károsak lehetnek. Úgy tűnik, ez egy nagyon jó megoldás, mivel számtalan kisállat élete megmenthető így. Remélhetőleg más államok és országok is példát vesznek a kaliforniai törvényről!