Kiderült, hogy a legtöbb ember nem helyes testtartásban alszik! Az orvosok elárulták, melyik oldalon feküdve érdemes aludni

Nem titok, hogy az alvás az egyik legfontosabb az ember fizikai és szellemi egészsége szempontjából. Azonban kevesek előtt ismert, hogy az alvás minősége is legalább olyan fontos, mint a mennyisége! Számos, több emberen végzett kísérlet eredménye világít rá arra, hogy az alvás időtartama alatt felvett póztól függ többek között a bőr állapota, az emésztőrendszer működésének minősége és még az immunrendszerre is nagy hatással van.

Most te is megtudhatod, hogy melyik oldaladon fekve jobb aludni: a jobb, vagy bal oldalon, és azt is eláruljuk, miért. A teljes értékű alvás a jó egészség záloga.

Alvási pózok

Tulajdonképpen, alvás közben rengeteg póz elképzelhető: hason fekve, háton fekve, jobb, illetve bal oldalunkon fekve, vagy akár kalácsformán összegömbölyödve.

Ha háton fekve alszunk, az elősegítheti a horkolást, ami akadályozza légzést. Ez veszélyes lehet, különösen azoknál, akik asztmában vagy apnoe-ben (átmeneti légzéselállás) szenvednek. Ezen kívül kutatásokból kimutatták, hogy azok vérében, akik a hátukon feküdve alszanak, sokkal kevesebb az oxigén, ez pedig növeli a légzőszervi megbetegedések kockázatát.

Ha valaki megszokásból a jobb oldalán alszik, az könnyen emésztési problémákkal szembesülhet. A nyirokrendszer lelassult munkája következtében a szervezetből a méreganyagok lassabban ürülnek ki, ez pedig sok, akár halálos betegség kockázatát növeli meg.

Amennyiben viszont a bal oldalunkon alszunk, akkor járunk el a leghelyesebben, mert így az emésztőrendszert aktiváljuk, ezáltal munkára késztetve a gyomrunkat és az hasnyálmirigyünket, segítjük a nyirokrendszer munkáját, melynek eredményeképpen hatékonyabban ürülnek ki szervezetünkből a különböző salakanyagok és mérgek.

Technikák, melyekkel könnyebb az alvás alatti testtartásunkat megváltoztatni

1. Feküdj le úgy, hogy a bal oldaladon van több hely. Így ha alvás közben a jobb oldaladra fordulnál, az kényelmetlennek bizonyul majd, és visszafordulsz a bal oldaladra.

2. Az éjjeli lámpát vagy az asztali lámpát a jobb oldaladra tegyed. Tudat alatt távol szeretnénk maradni a fényforrástól, így mindig a bal oldalunkra fogunk majd fordulni.

3. Jobb oldalra, a hátunk vonalába tegyünk egy nagyobb párnát, vagy egy puha plüssfigurát. Ez meg fogja akadályozni, hogy a jobb oldalunkra feküdve aludjunk, így mindig a bal oldalunkra fekve fogunk aludni.

Azonban sokkal fontosabb annál, melyik oldalunkon fekve alszunk, hogy valóban kialudjuk magunkat. A valóban pihentető alvás a kulcsa a magas munkaképességnek, az erős immunrendszernek és ezáltal a hosszú életnek.

Barátaidnak, ismerőseidnek is meséljed el, miket fedeztek fel az orvosok! Apropó! Te melyik oldaladon fekve szoktál aludni?