A leggyakoribb hibák, amiket főzés közben elkövetünk

Akár kezdő, akár rutinos szakács vagy, egy dologban mindannyian egyformák vagyunk: követünk el hibákat a konyhában. Mi több, van, amit a legjobb szándék ellenére is rendszeresen elhibázunk. Nézzük, melyek a konyhában előforduló leggyakoribb bakik és mit tehetünk ellenük!

Nem olvassuk végig a receptet, mielőtt nekilátunk

A recept térkép a főzéshez. A legtöbb főzési baki akkor történik, mikor a receptben leírtakat figyelmen kívül hagyjuk. Pl. ha akkor vesszük ki a hűtőből a vajat, mikor fel kell használnunk, pedig a recept szobahőmérsékletű vajat ír. A különbség pedig óriási, a süteményünk száraz és darabos lesz. Mielőtt legközelebb kezünkbe vesszük a kanalat, szánjunk 2 percet a recept végigolvasására és a főzés megfelelő előkészítésére. Vegyük elő azokat a hozzávalókat és edényeket, amikre szükségünk lesz.

Nem melegítjük fel előre a serpenyőt

Ha a serpenyő nem elég forró, mikor a húst, a halat vagy a zöldségeket belehelyezzük, garantáltan nem olyan lesz az étel, amilyennek lennie kellene. Adjunk a serpenyőnek legalább 5 percet arra, hogy elérje a kellő hőfokot és bármilyen hozzávalót csak ezután tegyünk bele!

Nem boldogulunk a tojásfehérjével

A receptek nem véletlenül írják, hogy kemény habbá vert tojásfehérjére van szükség. Ha ezt az állagot nem sikerül elérni, ne is számítsunk tökéletes süteményre. Biztosra mehetünk, ha sütés előtt a tojásfehérjéket 15 percig hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten. Ezután sokkal könnyebb lesz őket kemény habbá verni.

A húst közvetlenül sütés előtt vesszük ki a hűtőből

Mielőtt elkezdjük sütni vagy főzni, a húst legalább 30 percig hagyjuk szobahőmérsékleten. Ha a hideg húst tesszük bele a forró serpenyőbe és kezdjük el azonnal sütni, megvan az esélye, hogy a hús kívül kiszárad, miközben a belseje nem fog átsülni. Ha erre már nincs időd, akkor ne a forró serpenyőbe tedd, hanem lassabban süsd.

Túl gyorsan akarjuk karamellizálni a hagymát

Ha igazán édes, finom hagymát szeretnél a szendvicsedbe vagy a pizzára, légy türelmes! Közepes vagy lassú tűzön süsd jó sokáig. Ez akár egy órán át is eltarthat! Ha siettetni akarod a folyamatot, egész mást kapsz, mégpedig puha, fonnyadt, megbarnult hagymakarikákat, amiket szintén sok ételhez felhasználhatsz, de nem nevezhetjük őket karamellizáltnak.

Nem jól főzzük a zöldségeket

Hogy a zöldségek főzés után is megőrizzük ragyogó zöld színűket és roppanós frissességüket, a legnagyobb hőmérséklet különbséget kell nekik biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a zöldségeket ne szobahőmérsékletről tegyük bele a vízbe, hanem előtte hűtsük le őket egy jégkockákkal teli tálban. Ezután mehetnek a lobogó vízbe. Ez a “sokk”, ami éri őket, pompás eredménnyel jár, megelőzhetjük vele, hogy a zöldségek puhák, pépesek legyenek és megbarnuljanak a főzés során.

Közvetlenül a forró zsiradékba tesszük a pirospaprikát

Ha elfelejtjük az edényt lehúzni a tűzről, mikor a pirospaprikát adagoljuk, egy pillanat alatt tönkretehetjük az ételünket. A forró zsiradékban ugyanis ez a fűszer megváltoztatja az ízét, megkeseredik és elrontja a komplett ételt. Ha pirospaprikát szórunk a zsiradékba, azt előbb húzzuk le a tűzről, szórjuk bele az őrölt fűszert, keverjük el, öntsük fel folyadékkal és aztán tegyük vissza a lángra.