Legyen idén a gyerekeké a Karácsony

Kevesebb pompa, több varázslat

Ha a karácsonyi készülődésre gondolunk, mindenki szeretné minél jobbra, minél többre, minél gazdagabbra varázsolni az ünnepet. A gyerekeink számára azonban éppen az egyszerűség, a letisztultság az, ami emészthetővé és varázslatossá tudja tenni a Karácsonyt.

Karácsonyra hangolódás

Az ünnepre való rákészülés, a gyerekek számára nem a verbális, tudatos síkon zajlik. Nem érdemes visszaszámolni a napokat, vagy folyton a Karácsonyról beszélni velük. Ha egy gyerek túlságosan várja a Karácsonyt, abból gyakran egy túlpörgetett, aztán hirtelen kiüresedett állapot következik. Annyira készül rá, annyira várja, hogy végül a nagy izgalomban éppen csak élvezni nem fogja tudni. Nem kell folyton lebegtetni, hogy vajon mit hoz a Jézuska, nem kell folyton a Karácsonyról témázni. A nem verbális, hanem tapasztalati rákészülés (közös süti sütés, közös ajándék-készítés, éneklés) sokkal mélyebb ráhangolódást fog eredményezni. Igyekezzünk őket megkímélni a boltokból, tv-ből feléjük áramló karácsonyi túlingerléstől is.

Kevesebb ajándék-több játék

Minden szülő számára ismerős, hogy a sok ajándéktól telítődnek a gyerekek. Még ha a legjobb szándék is vezérel bennünket, nem azzal teszünk jót, hogy elhalmozzuk gyerekeinket játékokkal. Sokkal többet, sokkal hosszabban tudnak játszani, ha csak kevesebb dolgot kapnak. Nem beszélve arról, hogy a túlzásba vitt ajándékozástól éppen a varázslat veszik el.

Hogyan készül a tökéletes szalagos fánk? Kattints ide és nézd meg ezt a videóban, eláruljuk a titkát!

Kevesebb stressz, több figyelem

A gyerekek számára az ünnepek hangulata, akkor lesz emlékezetes, ha nem a rohanásról, főzésről, programokról szól ez az időszak, hanem nyugalom van, együtt vagyunk, figyelünk egymásra. A Karácsony minden gyerek életében nagy esemény, aminek bizony le is kell ülepednie. Nem érdemes minden napra programot szervezni, hagyjunk nekik és magunknak is időt, hogy feldolgozzuk ezt a sok élményt. Szóljon ez a pár nap a pihenésről, a közös játékokról, a családról. Engedjük el a felesleges elvárásokat, nem a tökéletes dekoráció, vagy a négyfogásos menü teszi boldoggá a karácsonyt. Ha mi felnőttként élvezni tudjuk, meg tudjuk élni a varázslatot, akkor a gyerekeink is varázslatosnak fogják megélni az ünnepeket.

Hermán Noémi, Klinikai szakpszichológus, gyermekterapeuta

További írásaimat az anyaságról, gyermeknevelésről az elegjoanya.hu weboldalon olvashatod. Csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!