Marcipán saját kezűleg! Olcsó, fincsi és csodás tortadíszeket is készíthetsz belőle!

A házi marcipán könnyen elkészíthető és sokkal kedvezőbb áron állíthatod elő, mintha boltban vennéd! Az íze pedig mámorító… de ne higgy nekem, kóstold meg!

Hozzávalók

  • 15 dkg mandula 20 dkg porcukor.
  • Jó, ha 3-4 szem keserűmandulánk van hozzá.

Elkészítés

A mandulát forrásban levő vízzel leforrázzuk, pár perc múlva a héját lehúzzuk. Szétterítve, szobahőmérsékleten egy napig szárítjuk. Ekkor 10 dkg-ot lemérünk belőle, a többit félretesszük. A 10 dkg mandulát diódarálóban ledaráljuk, összekeverjük 10 dkg porcukorral, és a kitisztított diódarálón 3-szor, 4-szer ledaráljuk, olyan módon, hogy a darálóba egyszerre csak egy kanálnyit teszünk, a tömőfát nem használjuk. A mandulának nyomódnia nem szabad, nehogy az olaja kipréselődjék. A jól ledarált mandulaőrleményben a cukor és mandula nem különböztethető meg. 10 dkg cukorból 1/2 dl vízzel egy félliteres, tiszta lábasban törésig főzött fondant-ot készítünk, kissé lehűtjük, a tálba tett mandulára öntjük; előbb fakanállal, majd kézzel, nagyon jól meggyúrjuk, mint a tésztát. Nylonba vagy zsírpapírba csavarjuk, hogy formázás közben ki ne száradjon. Igen sokféle változatban használjuk fel.

  1. Zöldmandula. A marcipánt ételfestékkel (vagy zöld likőrkivonattal) halványzöldre festjük. Kis mokkakanalat meglisztezünk, a marcipánt belenyomjuk, deszkára ütjük; kettőt- kettőt egy kis tojásfehérjével megérintve, úgy ragasztjuk össze, hogy a kettő közé félbevágott mandulát helyezünk, hogy a fele kilátsszék. Nagyon mutatós édesség.
  2. 2. A marcipán felét kakaóval barnára festjük. Lisztezett deszkán a fehér és barna marcipántésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, a két lapot egymásra helyezzük (az alsó lapot vékonyan kenjük át tojásfehérjével), szorosan felcsavarjuk, mint a diós-mákos tekercset, és cukros kakaóba vagy reszelt csokoládéba megforgatjuk. éles, vékony késsel 1/2 centiméteres szeletekre vágjuk.
  3. 3. Marcipánburgonya. A festetlen marcipánt másfél diónagyságúra, burgonyaalakra formázzuk, kis késsel a csírahelyeket benyomjuk és reszelt csokoládéba vagy cukros kakaóba forgatjuk.

Készíthetünk belőle gyümölcsöket, sárgarépát, zöldpaprikát, uborkát, megfelelő színezéssel. Ha kellő simaságú, tésztaszerű a marcipán, tortadíszül rózsát, szekfűt, mandulavirágot stb. alakíthatunk belőle. Jó kézügyesség, türelem kell a készítéséhez.